askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Epuizarea profesionala (II)

Epuizarea profesionala (II)

2/23540
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Reactiile angajatilor la sindromul de epuizare profesionala pot fi diferite de la persoana la persoana. De la resemnarea totala, la schimbarea domeniului de activitate sau schimbarea jobului in cadrul aceleiasi profesii.

Recomandat este ca, pentru trecerea peste epuizarea profesionala, sa inveti ceva din aparitia acestui sindrom si sa incerci sa te schimbi. Ia-o ca pe un semnal de alarma si foloseste totul pentru dezvoltarea ta personala.

In acest sens, primul pas este identificarea pe cale rationala a circumstantelor care au dus la aceasta situatie. Ar fi de un mare ajutor purtarea unei discutii detaliate cu cineva care a trecut prin simptome si a rezolvat situatia.

De ajutor poate fi discutia cu o persoana de incredere si care a mai trecut printr-o asemenea situatie. Una din lectiile pe care angajatii afectati de epuizare le invata prin acest proces este ca nu este bine sa te suprasoliciti si ca munca peste limite este daunatoare si nu va reprezenta niciodata solutia oricaror probleme. Nu trebuie sa uiti ca nu esti un super-erou.

O alta etapa importanta in oprirea si trecerea peste epuizarea profesionala este reevaluarea tuturor taskurilor tale si a obiectivelor tale. Este de mare ajutar daca iti vei pune la cale un plan prin care poti duce la bun sfarsit toate acestea intr-un mod cat mai putin suprasolicitant.

Mai jos poti citi cateva idei pentru incercarea de a reduce cat mai mult epuizarea profesionala:

- Stabileste limite evidente intre viata ta personala si cea profesionala. Desi crezi ca nu ai nevoie, este foarte necesar ca atunci cand termini munca sa uiti complet de tot ce inseamna job.

- Mentine si realizeaza relatii personale si profesionale cordiale.

- In timpul programului incearca sa iti iei pauze cat mai regulate pentru a putea apuca sa te relaxezi.

- Fii sincer cu tine si fata de superiori atunci cand iti vei stabili volumul de munca ce poate fi realizat intr-o zi. Nu face pe Superman!

- Cere ajutor colegilor sau familie pentru a putea trecere peste aceasta perioada

- O alimentatie corespunzatoare, dublata de somn suficient si de exercitii fizice regulate

- Fa rost de timp pentru a te dezvolta profesional. Workshopurile si seminariile sau alte activitati educationale, te vor ajuta sa te si relaxezi dar si sa te dezvolti.

- Concediul are rostul lui. Asa ca nu ezita sa iti folosesti zilele si mai ales nu le strange pentru a pleca o singura data foarte mult timp. Ia-ti regulat pauza in care sa iti revigorezi organismul.