Esti cumva una dintre persoanele foarte sensibile care se imbolnaveste des si este mai mereu obosita Inseamna ca este posibil sa suferi de sindromul epuizarii profesionale sau job burnout.
Acesta este un sindrom care te face sa nu mai fii motivat si sa iti pierzi increderea in propriile forte. De multe ori poti pierde chiar legatura cu colegii sau chiar te poti afla in situatia in care esti marginalizat si mereu catalogat ca ¬obositul¬. Acest sindrom afecteaza din ce in ce mai mult angajati din lume si simptomele sale sunt din ce in ce mai des intalnite.
Cauzele cel mai des intalnite pentru aparitia epuizarii profesionale sunt:
Volumul foarte mare de munca
Sarcinile inepuizabile au tendinta sa sufoce angajatii. Acestia se vor simti extenuati si vor avea senzatia ca nu vor putea sa termine treaba. Astfel apare stresul si senzatia de copleseala care duce mai departe la sentimentul ca nu esti bun de nimic si ca nu poti duce nimic la un bun sfarsit.
Lipsa controlului
Angajatii care simt ca le lipseste autonomia pentru a putea decide singuri ce este de facut sau care este urmatorul pas, vor trai intr-o lume ¬big brother¬. Aceasta lume le va oferi lipsa flexibilitatii in realizarea diverselor sarcini si o senzatie de neincredere. Intotdeuna, verificarea totala va duce la pierderea increderii angajatului in propriile forte.
Inexistenta recunoasterii
Daca un angajat nu va fi apreciat pentru munca sa, acesta se va delasa. Angajatii nu au nevoie doar de reprosuri si dojeni, ei trebuie si incurajati si felicitati de fiecare data cand este cazul, uneori chiar si cand nu este, daca scopul este sa il readuci pe pozitiv.
Ambiguitatea rolurilor
Cand nu stii ce anume este asteptat de la tine, totul devine foarte confuz. De aceea este necesar ca atributiile angajatiilor sa nu se schimbe in mod haotic si repetat. Acesta trebui sa stie care este rolul sau si sa poata sa il respecte si duce la bun sfarsit.
Posibilitati aproape zero pentru avansare
Inexistenta sanselor de a putea avansa este una dintre principalele cauze de aparitie a job burnout-ului
Leadership cu probleme
Daca angajatii nu au parte de un leadership adecvat din partea managerilor lor, sunt sanse foarte mari ca sindromul epuizarii profesionale sa isi faca aparitia.
Conflictul cu managerii sau cu colegii poate cauza o cantitate semnificativa de stres, ceea ce va duce la final si la o stare de epuizare profesionala.