De ce sa refuzi o promovare?
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Vi s-a intamplat sa vi se propuna o avansare si sa refuzati chiar daca din punct de vedere financiar ati fi avut nimic de reprosat noii oferte Nu auzim prea des de astfel de cazuri, dar ele sunt cele care ne fac sa ne punem cele mai pertinente intrebari si nu numai in legatura cu ce vrem noi de la un loc de munca, ci cu ce vrem de la viata in general. O astfel de atitudine, impotriva curentului general, arata ca ai ajuns la o maturitate a gandirii si esti pe cale sa obtii chiar ceea ce iti doresti si nu ceea ce se considera in mod normal a fi de asteptat.ᅡ
Varstele unei cariere
In general, atunci cand tocmai termini scoala si reusesti sa intri in domeniul pe care ti l-ai ales tot ceea ce iti doresti este sa demonstrezi ca poti sa ai rezultate bune. Este important atat pentru tine, pentru a trece la statutul de persoana care este pe propriile picioare, cat si pentru ceea ce faci in fiecare zi la lucru. Se stie ca atunci cand esti la primul loc de munca pe langa salariul de debut care este in general destul de mic te lovesti si de neplacerea de a face acele munci repetitive si prea putin interesante de care incearca sa scape cei mai 'vechi'. In plus, nu poti lua nici o decizie, nici macar in privinta propriei munci. De aceea, singurul tau scop este acela de a depasi cat mai repede acest stadiu si de a urca pe scara ierarhica.
Urmeaza perioada in care ai invatat suficiente lucruri despre domeniul in care lucrezi astfel incat responsabilitatile tale sa se diversifice, libertatea care ti se acorda sa fie din ce in ce mai mare si salariul asemeni. Panta este ascendenta, treptat treci de la proiecte mici la unele din ce in ce mai mari, stii mai multe decat angajatii noi din jurul tau, eventual iti cade in sarcina sa ii controlezi si sa ii formezi. Pozitiile care ti se propun sunt din ce in ce mai bune din punct de vedere ierarhic, dar tu, contrar avantului de inceput, analizezi din ce in ce mai mult inainte de a le accepta.
De ce ai refuza o promovare
Pentru ca nu stii daca vei face fata
O noua pozitie implica si noi responsabilitati, iar faptul ca pana acum ai avut rezultate bune nu reprezinta o garantie a rezolvarii eficiente a noilor tipuri de probleme cu care te vei confrunta. Astfel, o avansare inseamna si un risc pe care ti-l asumi, chiar riscul de a nu face fata si de a-ti pierde pe langa respectul colegilor si locul de munca.
Pentru ca nu iti doresti noi responsabilitati .
Poate ca vrei sa pui mai mult accent pe viata personala, poate ca ti-ai dat seama ca banii pe care ii castigi acum iti sunt suficienti si nu iti doresti mai mult de atat cu pretul rapirii din timpul pe care il ai liber, poate ca nu iti place sa cresti nivelul de stres la care esti supus...
Pentru ca iti place ce faci in acest moment.
In general, pe masura ce inaintezi pe scara ierarhica ti se schimba mult si profilul muncii - ai tot mai putin timp pentru ceea ce iti place si din ce in ce mai mult te ocupi cu organizarea, evaluarea, negocierea cu alte parti implicate sau pur si simplu controlul muncii celorlalti. Asta poate fi deranjant daca tie iti placea munca pe care o faceai.
Pentru ca nu esti sigur daca vrei sa ramai in domeniul in care lucrezi in prezent.
Si atunci care este sensul sa iei asupra ta mai multe responsabilitati decat ai Asta nu ar face decat sa iti ocupe timpul pe care ar trebui sa il folosesti pentru a descoperi noul domeniu care sa te atraga sau sa te pregatesti pentru a putea intra in el. In plus, daca nu stii cat vei mai ramane la firma care ti-a facut oferta nu are sens sa ii incurci acceptand un post pe care te gandesti sa il parasesti obligandu-i sa caute in scurt timp o noua persoana.
De ce trebuie sa tii cont atunci cand refuzi o promovare
De impresia pe care acest lucru o va face sefilor si colegilor tai .
O avansare este un semn de incredere. Gandeste-te ca ar fi putut sa angajeze o persoana din afara firmei care are deja experienta pe un post similar. Este si o rasplata pentru ceea ce ai facut pana acum. Din aceasta cauza refuzul poate fi vazut negativ, ca si cum ti s-ar fi facut un cadou pe care nu stii sa il apreciezi. In plus, isi vor pune mari semne de intrebare asupra loialitatii tale, precum si a investitiilor viitoare pe care ar putea sa le faca pentru dezvoltarea ta profesionala.
De faptul ca nu ti se va oferi in scurt timp o alta sansa daca te razgandesti .
Este greu de crezut ca aceeasi societate ti-ar oferi o a doua sansa de a avansa dupa ce ai refuzat-o pe prima. Asa ca, daca te razgandesti si te hotarasti ca este timpul sa inaintezi pe scara ierarhica probabil ca vei fi nevoit sa schimbi si firma la care lucrezi, ceea ce iti scade cu mult sansele de reusita.
De faptul ca recunosti ca ti-ai atins limitele intr-un anumit domeniu .
Se spune ca un om avanseaza pana la nivelul la care incepe sa isi demonstreze incompetenta. Daca tu te decizi sa ramai la un anumit nivel e ca si cum ai spune ca acesta este gradul maxim de competenta pe care il poti atinge. Trebuie sa recunosti ca e greu sa spui 'mai bine de atat nu se poate' fara ca macar sa fi incercat sa iti descoperi limitele.
Mihai Popescu, Editor Askmen.ro
Noutati