CV: Hobby-urile mele

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Sectiunile unui CV standard pot fi orientative, in sensul ca, daca nu ai facut cursuri de specializare, nu vei completa nimic la acea sectiune, fara ca acest lucru sa dauneze neaparat. Insa un curriculum vitae este cu atat mai bun cu cat te prezinta ca o persoana cu o experienta solida, atat practica, cat si teoretica, cu aptitudini necesare pentru job si cu hobbyuri care vorbesc despre alte abilitati ce iti vor folosi poate la munca.
Hobby-ul este important in CV-ul tau
Daca ar fi sa ne uitam in DEX pentru o definitie corecta a cuvantului hobby am avea: ¬ocupatie favorita a cuiva, in afara profesiei¬. In acest sens, nu chiar orice ¬ocupatie favorita¬ trebuie trecuta in CV, tocmai de aceea se impune alegerea unui hobby relevant pentru personalitatea ta, dar si pentru jobul dorit.
Nu trebuie acum sa exagerezi si sa treci in CV orice alta ocupatie a ta pe care o ai in afara job-ului. Pentru a completa aceasta sectiune din CV, trebuie sa incerci sa fii relevanti si sa te orientezi catre acea ocupatie pe care o faci de placere si careia ii acorzi cat mai mult din timpul tau liber. Cu alte cuvinte, a avea un hobby care merita trecut in CV inseamna a te specializa in altceva decat educatia formala pe care o treci la sectiunea de studii din CV.
O diferentiere reala de ceilalti contracandidati ai tai ar putea fi facuta de un CV facut cu mai multa grija si atentie la detalii pe care ei le ignora. Asa te poti face remarcat, chiar si prin hobby-uri, care de foarte multe ori spun multe lucruri despre tine:
Un hobby care merita sa il treci in CV vorbeste despre preocuparea ta in afara serviciului prin care iti dezvolti abilitati care iti pot fi utile la job sau care spun despre tine ca esti o persoana cu care se poate lucra usor. Daca iti place mult informatica si de fiecare data cand iti permite timpul studiezi cat poti de mult toate informatiile recente despre domeniul acesta. Pasiunea cu care o faci este incredibila si nu te fortezi deloc, ba chiar simti ca asa te relaxezi. Insa nu poti trece la general: informatica drept unul dintre hobby-uri. Cel mai bine este sa treci exact segmentul care iti atrage cel mai mult interesul si cel pe care te descurci cel mai bine. Evita generalizarile si incearca o diferentiere prin segmentare si pozitionare cat mai realista si naturala tie
Daca vrei sa iti transformi hobby-ul din CV intr-o sursa de promovare pentru diverse joburi, dedica-ti mai mult timp pentru respectiva indeletnicire si profita de dezvoltarea personala. Daca esti pasionat de ecologie si ai fost voluntar din pasiune, iar acest lucru pare a fi complementar cu domeniul in care vei activa la postul pentru care aplici, poti trece linistit voluntariat la sectiunea de hobby-uri. Adauga si ca avantajele pe care acesta pasiune ti le-a adus si explica si ce abilitati ti-au fost dezvoltate cu acesta ocazie. Poti detalia asta si in scrisoarea de intentie.
Nu minti. Incearca sa fii sincer cand adaugi hobby-urile. Este foarte rusinos daca esti descoperit si lasand la o parte acest aspect, cu siguranta nu vei fi angajat. Ar trebui sa fie pasiunea ta si sa o poti sustine cu entuziasm, nu un mijloc prin care sa poti falsifica intrarea ta in respectiva companie. Nu exagera cu numarul de hobby-uri trecute in CV.