Cum sa scapi de workaholism?
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
`Workaholism-ul` este un termen relativ recent in limba romana care defineste dependenta de munca. Din ce in ce mai multi tineri sunt victimele acestui `viciu` datorita cerintelor exigente ale angajatorilor si competitiei acerbe din marile companii.
Simptome:
- jobul e pe primul loc;
- muncesti in plus fara sa fii platit;
- muncesti in vacanta;
- iti periclitezi relatia pentru job
- nu te culci pana cand nu mai verifici inca o data mailul de serviciu
- jobul e pe primul loc;
Cum te poate afecta workaholismul
- iti va distruge toate relatiile romantice in care te vei implica
- iti va pune in pericol sanatatea
- parintii tai vor uita cum arati
- prietenii tai vor uita sa te mai cheme la bere
Ca orice dependenta si workaholism-ul poate fi vindecat. Citeste randurile urmatoare si afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a scapa de aceasta slabiciune.
Discuta cu seful
Pentru a incepe terapia impotriva workaholism-ului trebuie sa iti reorganizezi programul. Discuta cu superiorul tau posibilitatea de a avea un program mai lejer. NU mentiona faptul ca te consideri workaholic si ca vrei sa iti indrepti atentia catre alte activitati decat cele legate de job. Spune-i ca iti doresti mai mult timp pentru a te putea ocupa si de alte aspecte ale vietii tale. Aceasta mica diferenta iti poate salva slujba.
Concentreaza-te pe obiectivele pe termen lung
Avem tendinta de a ne pierde in detalii si de a uita care este de fapt, scopul nostru. Pentru a scapa de dependenta de job trebuie sa-ti reevaluezi prioritatile. Este actualul loc de munca ceea ce iti doreai Obiectivele tale pe termen lung includ o casa o familie si copii Trebuie sa decizi in functie de ceea ce iti doresti in viata.
Nu-ti mai lua de munca acasa
Programul de munca s-a terminat in momentul in care ai iesit pe usa biroului. Evita sa iti petreci serile in fata laptopului sau vorbindu-le apropiatilor despre jobul tau. De asemenea nu trebuie sa mai raspunzi la telefonul de serviciu in timpul cinei. Tu esti singurul care stabileste limitele.
Regaseste-ti prietenii
Daca ai prieteni pe care i-ai abandonat din cauza serviciului acum este momentul sa ii cauti si sa le explici ca lucrurile vor sta diferit. Daca esti implicat intr-o relatie sau ai familie asigura-te ca petreci cel putin o jumatate de ora de timp de calitate alaturi de cei pe care ii iubesti. Fa-ti prieteni noi daca cei vechi te-au exclus din cercul lor datorita dependentei tale.
Gaseste-ti un hobby
Umpleti timpul liber cu activitati amuzante si distractive. Daca ti-ai modificat programul vei fi mai odihnit si nu vei mai adormi in fiecare noapte in fata televizorului. Vei avea suficienta energie si pentru alte preocupari.
Fa sport
Daca ti-ai petrecut ultimii cativa ani pe scaunul de la birou probabil ca acum esti intr-o forma... rotunda. E momentul sa incepi sa faci exercitii. Vei castiga, pe langa sanatate, si imbunatatirea imaginii de sine.
Mananca si dormi regulat
Trebuie sa ai un regim de viata sanatos iar acesta presupune mese regulate si un program de somn odihnitor. Nu mai sari peste mic dejun si pranz. Daca ai grija de sanatatea ta fizica vei avea puterea necesara sa iti urmaresti scopurile si obiectivele.
Nu mai fii un perfectionist
Contrar opiniei generale, workaholicii nu sunt intotdeauna apreciati de superiorii lor pentru capacitatea lor de a planui in cele mai mici detalii fiecare activitate si pentru efortul depus pentru rezultate minore. Este foarte important sa inveti sa fii mai putin exigent si sa nu mai confunzi standardele de calitate ale companiei cu ale tale.
Fii dispensabil
Probabil ca ai devenit indispensabil la birou datorita indatoririlor pe care ti le-ai asumat si pentru ca nu ai fost dispus sa impartasesti si altora din experienta ta. Usureaza-ti munca si imparte din responsabilitatile tale si colegilor tai. Astfel te poti bucura pe deplin de timpul tau liber.
Ia-ti concediu
Probabil ca ai cateva zeci de zile de concediu pe care nu ti le-ai luat pana acum. Poti folosi acest timp pentru a vizita o tara pe care ti-ai dorit mereu s-o vezi. Trebuie sa trasezi o linie clara intre viata personala si cea profesionala si o vacanta te va ajuta sa realizezi acest lucru.
Nu uita ca muncesti pentru a trai nu traiesti pentru a munci.
Noutati