Cum sa raspunzi intrebarilor de la interviu
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cand esti chemat al interviu pentru o slujba, vrei sa dai tot ce-i mai bun si sa demonstrezi ca esti cel mai bun pentru acel post. Dar, nu uita ca in acelasi timp iti doresti sa aflii cat mai multe despre compania respectiva, ca sa vezi daca se potriveste sau nu nevoilor tale. Trebuie sa existe castig de ambele parti.
Iata ce trebuie sa faci ca sa treci cu brio interviul de angajare.
Fa-ti tema dinainte
Asta te va ajuta sa aflii ce face compania si cum functioneaza. Te va face sa te simti mult mai increzator si mai confortabil cand vei arspunde la intrebarile angajatorului. Daca compania are un website, este foarte bine sa il vizitezi inainte de a merge la interviu, ca sa fii cat mai bine pregatit posibil.
Incearca sa fii cat mai relaxat posibil
Daca o plimbare pe jos, sau cititul unei carti te va ajuta sa te simti mai bine, fa asta inainte de interviu, in acest fel vei fii detasat cand presiunea interviului ar trebui sa se simta.
Nu uita ca cel care te intervieveaza este o fiinta umana
Poate ca e la fel de emotionat(a) ca si tine pentru interviul care va urma. Gandindu-te la asta, vei reusi sa fii stapan pe situatie si nu te vei pierde.
Nu uita ce iti doresti
Te aflii la interviu pentru ca vrei acel job, asadar in momentul in care raspunzi la intrebari, aminteste-ti acest lucru. De exemplu, daca intervievatorul iti va cere sa descrie o problema in companie pe care trebuie sa o rezolvi, foloseste un exemplu care sa iti demonstreze valoarea si eficienta.
Fii flexibil
Uneori, nu merg asa cum ai planuit. Daca intervievatorul te lasa sa astepti mult timp, sau iti adreseaza intrebari la care nu te-ai asteptat, fii maleabil si demonstreaza ca te poti adapta oricarei situatii.
Evita raspunsurile simple cu Da sau Nu
Cand angajatorul iti pune o intrebare, incearca sa dai un raspuns mai detaliat.
Transforma latura negativa intr-una pozitiva
Multi intervievatori intreaba posibili angajati despre slabiciunea lor cea mai mare. In acest caz, fii pregatit cu un raspuns care sa para o slabiciune, dar de fapt sa fie un beneficiu pentru postul la care candidezi. De exemplu, daca postul pentru care optezi este iti cere sa suni potentiali clienti, ai putea sa vorbesti despre incapatanarea ta de a nu renunta chiar si atunci cand situatia pare fara iesire.
Adreseaza intrebari
Asta demonstreaza ca esti interesat de job si iti doresti sa stii mai mult despre el. Daca nu sti de unde sa incepi, incepe cu inceputurile. Spre exemplu, cum decurge o zi obisnuita la acest job, sau de ce a plecat cel care ocupare odata acel post.
Fa contact vizual
Daca iti vei privi in ochi intervievatorul si vei zambi atunci cand trebuie, vei da o impresie buna si vei parea increzator si sociabil. O strangere de mana ferma va demonstra din nou cat de increzator esti si cat de bine te simti in pielea ta, dar si ca ai multe de oferit companiei.
Noutati