Cum sa obtinem jobul dorit?
7/7753
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Termenul de SKILL a devinit neologism in limbajul cotidian alaturi de business, software, job si multe, multe alte cuvinte imprumutate din limba engleza in scopul unei comunicari cat mai eficiente si mai flexibile intre noi. In vederea obtinerii jobului ideal va trebui sa ne definim cat mai exact pe noi insine: cine suntem si care ne sunt skills-urile: cunostintele, abilitatile, acel "know-how" indispensabil oricarei persoane pentru a reusi.ᅡ

Sunt cateva intrebari simple pe care fiecare dintre noi trebuie sa si le adreseze inainte de a porni pe sinuosul drum al carierei:
CE POT (STIU) SA FAC
CE AM INVATAT
CE AM FACUT BINE PANA ACUM
CE FEL DE ACTIVITATE IMI PLACE SA FAC
CARE SUNT PARTILE MUNCII MELE PE CARE LE FAC CEL MAI DES SI MAI BINE
In urma raspunsurilor la aceste intrebari ar trebui sa fim capabili a ne decide asupra a ceea ce ne dorim cu adevarat!
Este important sa ne descriem noua insine, inainte de a ne confrunta cu aceasta intrebare la orice interviu care se respecta, care este JOBUL IDEAL noua: cum vedem acest job ideal si de ce ni-l dorim! Apoi trebuie sa ne uitam in jurul nostru, spre piata locurilor de munca si sa vedem daca acest job exista intr-adevar, unde este el si cum ar trebui sa ne proiectam viitorul pentru a ajunge in acea postura! Bineinteles ca ni se va pune aceasta intrebare la aproape orice interviu: nu pentru a ni se oferi pe tava, ci pentru ca cei de la HR sa vada cam care sunt aspiratiile si viziunile noastre. Este o intrebare capcana, de cele mai multe ori, motiv pentru care trebuie sa fim pregatiti si sa stim cat mai bine ce sa raspundem.

Sa incercam sa ne proiectam pe noi insine in viitor! In primul rand, trebuie sa fim foarte clari in legatura cu ceea ce ne dorim sa devenim si cum am vrea sa arate viitorul nostru.

Cu cat vom fi cat mai clari in legatura cu ceea ce ne dorim, cu atat vom fi mai aproape de jobul dorit, ne va fi mai usor sa ii determinam coordonatele!

Sa ne gandim la viitor intr-o viziune cat mai clara! Ne putem proiecta calea gandindu-ne cum ar arata cel mai bine viata noastra: care ar fi jobul ideal, compania si salariul visat!

Revenind apoi la prezent, sa incercam sa vedem ce ar fi de facut in primul rand astazi in sensul dorit Leaderii isi creaza intotdeauna un ideal cat mai clar incercand sa-l transforme in realitate.
CUM
Raspunsul incepe cu definirea cat mai clara a telurilor si dorintelor personale. Sa incercam sa definim principalele scopuri in viata bazandu-ne pe formula: succes = scop.
Pasii pe care ar trebui sa ii urmam sunt:
1- in primul rand, sa ne decidem exact asupra a ceea ce ne dorim: nu putem atinge o tinta pe care nu o vedem!
2- In al 2-lea rand trebuie sa ne notam toate acestea intr-o maniera cat mai clara folosind un limbaj cat mai specific! (doar 3% dintre adulti isi au notate clar scopurile)
3- Fiecarui scop ii trebuie atasat un termen limita = DEADLINE
4- Fiecarui scop ii trebuie atasata o lista cu tot ceea ce credem ca este necesar sa facem in vederea realizarii lui
5- Aceasta lista trebuie organizata sub forma unui plan: sa decidem ce vrem sa facem intai si ce putem sa lasam pe mai tarziu: ce este pioritar si ce nu!
6- Actioneaza, fa ceva! Fa orice pentru ca planul tau sa se apropie de realitate! Nu pierde nici o zi fara sa fi actionat in acest sens! Oamenii nu reusesc de cele mai multe ori pentru ca refuza sa fie intreprinzatori si sa actioneze!
7- Fa ceva in fiecare zi care sa te apropie din ce in ce mai mult de scopul tau!



De asemenea, ne putem inchega o lista cu 10 cele mai importante teluri de atins in urmatoarele 6 luni sau 12 luni, sa observam si sa incercuim pe cel mai important dintre acestea atatsandu-i un DEADLINE (termen limita). Acestui scop ii putem sublinia tot ceea ce este necesar sa facem pentru a-l indeplini. Totul va arata sub forma unui plan asupra caruia trebuie sa actionam in fiecare zi pentru a-l putea indeplini!

SA INCERCAM SA FIM PROPRII NOSTRI MANAGERI!
Inainte de a porni pe drumul carierei de succes trebui sa constientizam ca avem un drum greu de parcurs si ca nimeni nu ne va da pe tava de la inceput tot ceea ce visam: pozitie manageriala, bani, casa etc... De aceea, ca sa ne obisnuim de la inceput cu succesul care va veni, sa incercam sa pornim de jos: sa fim proprii nostri manageri!

Realizarile noastre in viata vor fi intotdeauna determinate de modalitatea in care actionam, cat de bine actionam si de dificultatea de a fi inlocuiti! Oricat de greu ne-ar fi sa intelegem acest lucru, noi suntem doar o marfa pe piata fortei de munca: trebuie sa stim sa ne vindem skillsurile si abilitatile, puterea de munca si sa putem oricand demonstra ca suntem de neinlocuit, valorosi!

Munca fiind un factor de productie, noi toti facem parte din corolarele legii cererii si ofertei, determinata de nevoile, dorintele si posibilitatile oamenilor!

Cu alte cuvinte, "trebuie sa pescuim acolo unde sunt pesti": fiecare companie, departament, birou etc. reprezinta si trebuie vazut precum o piata a muncii distincta! Stiati ca in Statele Unite, de exemplu, impartind populatia la numarul companiilor existente, rezulta ca fiecarei companii ii revin 40 de oameni, indiferent de marimea acesteia! In Romania numarul firmelor este in continua crestere, pe cand populatia este in scadere din mai multe motive, printre care cel mai important ar fi migratia din ce in ce mai mare spre alte tari!

Sa profitam de acest lucru si sa nu ne lasam invinsi de salariile mici si posibilitatile slabe de promovare! Sa nu uitam de piata de munca invizibila, ascunsa: joburile care nu sunt postate nicaieri, joburile nedifuzate pe piata, care nu sunt indispensabile dar pot aparea odata cu persoana potrivita la locul potrivit!

Sa obtinem jobul visat apeland la cei trei C: contacte, credibilitate, competenta. Sa ne folosim timpul temeinic ca pe cea mai de pret resursa pe care o avem! Sa ne pregatim in prealabil pentru fiecare interviu, test sau proiect! Sa fim gata sa intampinam succesul!