askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Cum sa devii mai chibzuit cu banii

Cum sa devii mai chibzuit cu banii

2/23470
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Daca nu ai in salariu de cateva mii de euro, cu siguranta ti se intampla adesea sa ajungi la sfarsit de luna fara niciun ban in buzunar. Nu iti face griji - nu esti singurul caruia i se intampla acest lucru. Totusi, poti invata sa fii mai chibzuit si sa iti imparti banii, astfel incat sa ramai cu o suma importanta de bani la sfarsit de luna.

Stabileste-ti prioritatile

In fiecare luna, inainte de salariu, trece pe o foaie de hartie toate cheltuielile importante. Subliniaza cheltuielile care nu suporta amanare (rate, facturi etc.) si calculeaza suma pe care ar trebui sa o dai peste acestea. In partea dreapta a listei trece lucrurile pentru care intentionai sa cheltui bani in luna respectiva si subliniza-le apoi pe cele esentiale.

Renunta la lucrurile care, la finalul zilei, sunt doar cheltuieli inutile, care nu iti aduc niciun beneficiu sau nu au nicio utilitate. Incearca sa recitesti periodic lista respectiva si sa eviti sa faci cheltuieli in afara acesteia.

Cheltuielile pentru mancare

Este dovedit stiintific ca atunci cand pleci la cumparaturi cu stomacul gol, ai tendinta sa cheltui mai multi bani pentru mancare. Incearca sa consumi ceva inainte de cumparaturi si sa pui in cos doar produsele de care ai cu adevarat nevoie. De preferat este ca inainte de a te indrepta catre casa, sa te mai uiti o data prin produsele din cos. Renunta la toate produsele nesanatoase sau pe care le-ai luat de pe raft doar sub impulsul momentului. In acest fel vei reusi sa salvezi sume importante de bani.

Pune-ti lunar bani deoparte

In fiecare luna, cand scoti salariul de pe card, salveaza-ti cateva milioane pentru o vacanta, pentru un gadget pe care ti-l doresti foarte mult sau pentru petrecerea de ziua ta. Indiferent care este scopul economisirii, vei reusi sa iti pui bani intr-un plic, doar daca scrii pe acesta un mesaj motivational. Acest mesaj depinde foarte mult de ce iti doresti tu. Daca iti doresti o vacanta, ataseaza plicului o fotografie cu o imagine a destinatiei respective. Acelasi lucru este valabil si pentru un gadget sau pentru orice altceva iti doresti.