Cum sa demisionezi?

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
A completa scrisoarea de demisie si a o inainta sefului tau este mai mult decat un gest de curtoazie profesionala. Faci un pas important in cariera ta iar demisia va fi retinuta in dosarul tau personal de la departamentul Resurse Umane.
Activitatea ta in aceasta companie va fi trecuta in cv-ul cu care te prezinti la viitoarele interviuri. In cazul in care iti doresti sau ai nevoie sa treci la referinte actualul angajator sau in eventualitatea ca pe viitor vei re-aplica la un job in aceasta companie trebuie sa completezi demisia cu profesionalism.Pentru a face acest lucru trebuie sa urmezi cativa pasi vitali in elaborarea unui astfel de document.
In primul rand trebuie sa folosesti hartie alba de calitate iar demisia sa respecte formatul standard. Asigura-te ca e scrisa corect citind-o cu atentie inainte de a o inmana superiorului. Nu folosi antetul companiei. Scrie in schimb datele tale de contact, iar la sfarsit numele in clar si apoi semneaza-te.
Exprima-te cat mai clar si spune inca din primul paragraf care sunt intentiile tale. Fii sigur ca demisia ta nu suna ambiguu, imatur sau amenintator. Nu uita ca demisia este un act irevocabil si nu poate fi folosita drept instrument de renegocierea salariului sau a conditiilor mai bune de munca.
Subliniaza cateva dintre realizarile tale in cadrul companiei. Poti folosi fraze precum "mi-a facut o deosebita placere sa fac parte din echipa care a reusit sa ..." sau "am reprezentat cu placere compania la congresul international de la....". Scopul tau este de a lasa o impresie generala pozitiva fara a parea un egocentrist.
Indiferent de conditiile in care parasesti compania, exprima-ti in scrisoarea de demisie aprecierea fata de seful tau si fata de colegii cu care ai lucrat. Chiar daca te bucuri ca scapi de "ticalosii aia" scrie ceva dragut. Nu uita sa le urezi succes in activitate, cu alte cuvinte, "lasa-ti loc de buna ziua", nu stii ce iti rezerva viitorul.
Specifica data la care vrei sa parasesti compania, de obicei se acorda un preaviz de 15 zile dar in functie de politica firmei acest aspect este negociabil. In cazul in care jobul tau presupune lucrul cu informatii confidentiale ale companiei este posibil ca superiorul tau sa iti ceara sa parasesti firma in aceeasi zi. Pentru aceasta eventualitate asigura-te ca ai sters corespondenta si fisierele persoanale din calculator pentru a nu fi prins pe picior gresit.
Nu spune nimanui numele companiei la care urmeaza sa te angajezi oricat de entuziasmat ai fi de noul loc de munca. Inmaneaza personal demisia superiorului tau si informeaza-l verbal de intentia ta. Nu-ti da demisia daca seful tau este in concediu. Nu-ti da demisia atunci cand firma este intr-o criza pentru ca acest lucru va avea repercusiuni asupra reputatiei tale profesionale. Nu spune niciunui coleg ca vrei sa pleci inainte de a-ti anunta seful.
Desi demisia are rolul de a inchide o usa poate deschide pe viitor altele, asadar este la fel de importanta, daca nu mai importanta decat un cv.
George Mihai, AskMen.ro
Noutati




