Cum iti negociezi salariul?
7/7707
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Cati dintre voi munciti cu placere, fara a considera jobul un mod care va permite sa va platiti facturile si sa traiti decent Pentru cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa spunem ca principalul motiv care va face sa va dati jos din pat in fiecare dimineata pentru a merge la munca este salariul.


Specialistii in resurse umane au indicat faptul ca majoritatea candidatilor fac anumite greseli atunci cand vine momentul negocierii conditiilor salariale. Pentru a va ajuta sa le evitati va prezentam cateva dintre hint-urile pe care ni le-au indicat acestia.

Nu va grabiti sa discutati despre asteptarile voastre salariale si niciodata nu specificati o suma fixa. Lasa-ti impresia ca sunteti flexibil si receptiv la propunerile angajatorului. In momentul in care apelati la o agentie de recrutare pentru a va gasi un job care sa va satisfaca, discutati cu ofiterul care se ocupa de cazul dumneavoastra despre asteptarile dumneavoastra financiare.

Acesta va va face un profil de candidat si va cauta pentru dumneavoastra un job care sa vi se potriveasca. La interviul preliminar cu angajatorul evitati raspunsul la intrebarea "Care sunt asteptarile dumneavoastra salariale" spunand ca ati discutat acest lucru cu ofiterul dumneavoastra de recrutare si ca el este cel in masura sa-i comunice tot ceea ce are nevoie sa stie in ceea ce va priveste.

Cei mai multi angajatori pun aceasta intrebare inca de la inceputul procesului de recrutare folosindu-se acest aspect pentru a-si cerne optiunile. In cazul in care sunteti recrutat direct de compania angajatoare raspundeti la aceasta intrebare spunand ca asteptati un salariu care sa va motiveze, ca stiti cam care sunt salariile care se ofera pe piata pentru o pozitie asemanatoare si ca va doriti un salariu competitiv, dar ca luati in considerare intregul pachet salarial nu numai remuneratia propriu-zisa. Evitati sa discutati actualele conditii salariale cu viitorul (posibilul) angajator la inceputul procesului de recrutare.

In momentul in care, in sfarsit, dezvaluiti care este salariul dumneavoastra la actualul job, fiti sincer. Specialistii au observat ca de cele mai multe ori sumele specificate de angajati in fazele incipiente ale procesului de angajare nu mai corespund cu cerintele lor ulterioare.

Pentru a fi consecvent in afirmatiile dumneavoastra scrieti pe o foaie de hartie toate elementele remuneratiei dumneavoastra din ultimii ani, veti avea astfel o imagine reala asupra veniturilor.
Candidatii iau in considerare de cele mai multe ori numai venitul net, scapand din vedere si celelalte componente ale pachetului salarial oferit de angajator. Pe baza acestui aspect candidatii refuza sau accepta oferta angajatorului. Pe langa salariul net, ar trebui sa luati in considerare si alte aspecte precum beneficiile, posibilitatea dezvoltarii pe termen scurt (sau lung) a carierei, satisfactiile personale, reputatia si companiei sau posibilitatea de a avea o viata personala.

Nu considerati salariul ca fiind prioritatea numarul 1 si mai ales nu va imaginati ca simpla schimbare a jobului trebuie sa va aduca pe langa multe alte beneficii un salariu considerabil mai mare decat inainte. Incercati sa va convingeti angajatorul punand accent pe realizarile profesionale si nu pe cele financiare.

Amintiti-va ca aveti oricand posibilitatea de a refuza o oferta care nu va convine si nu folositi tertipuri pentru a obtine o oferta cat mai buna. Dezvaluiti beneficiile salariale pe care le-ati avut la fostul job inca de la inceput. Daca veti face acest lucru dupa ce ati acceptat oferta riscati sa deteriorati relatia manager-angajat. Find sincer inca de la bun inceput veti da tonul relatiei pe care o veti avea ulterior cu angajatorul. Daca angajatorul va place si va apreciaza calitatile cu siguranta ca se va stradui sa va faca o oferta competitiva apreciind sinceritatea dumneavoastra.

George Mihai, AskMen.ro