Cum imi aleg banca?
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Pentru a demara o afacere pe cont propriu ai nevoie de cele mai multe ori de o banca de unde sa imprumuti bani. Alegerea bancii potrivite afacerii este la fel de importanta ca alegerea unui partener de afaceri sau investitor.
Exista multe surse pe care sa le consulti pentru a-ti alege banca ce ti se potriveste ca o manusa. Poti sa citesti presa, unde cele mai multe banci te atrag cu oferte de finantare, poti intreba cunoscuti care deja au contractat un imprumut sau pur si simplu sa bati la usa fiecarei banci si sa afli ce are de oferit.
Cauta in primul rand banci care sunt consacrate pe piata ca banci pentru intreprinderi mici si mijlocii. Este foarte util sfatul unui contabil, avocat, agent de asigurari, asociatii comerciale si chiar viitori concurenti, evident, toti de incredere.
1.Fa-ti temele
Intocmeste un dosar foarte complet care sa cuprinda istoricul tau financiar, intr-o forma usor de urmarit, in care sa incluzi fluxul de lichiditati (cash-flow), chitante, facturi, din care sa se vada felul in care tii situatia sub control. Banca va dori sa vada previziuni ale felului in care ai de gand sa cheltuiesti banii imprumutati si mai ales modul in care intentionezi sa ii dai inapoi.
2.Este important sa fiti compatibili
Tu si banca. Alege o banca unde te simti in apele tale si unde nu te streseaza ofiterul de credit . Alege pe cineva care iti inspira incredere, care stie sa te asculte, pentru ca acel om devine practic "agentul" tau din interiorul bancii.
3. Mai multe contacte
In interiorul bancii. Nu merge pe o singura mana. Dincolo de cel care iti va acorda imprumutul este bine sa mai cunosti pe cineva in acea banca, pentru a tine legatura cu mai multe persoane in acelasi timp. Ca in orice alta afacere, si in sectorul bancar exista fluctuatii de personal, angajatii se schimba, mai fac greseli, este bine sa nu te trezesti ca suni la un numar de telefon care nu mai este alocat.
4. Cinste si corectitudine
Intareste-ti relatia cu ofiterul de credit, asigurandu-l ca vei fi fair-play si ii vei da atat vestile bune cat si cele rele. Este usor de zis, mai greu de facut. Nu trebuie sa existe secrete intre voi. Ca orice secret, se va afla si nu va fi prea bine de tine. Omul ala nu isi poate pune semnatura pe ceva care nu ii inspira incredere.
5. Capacitatea de dezvoltare
Daca ai atins limitele de creditare ale bancii este posibil ca aceasta banca sa nu (mai) fie ce iti trebuie. Ca orice instrument de ajutor, daca nu mai face fata cerintelor este timpul sa iti faci bagajelul si sa alegi alta banca.
Sursa: BaniiNostri
Noutati