Cum functioneaza dependenta de computer?

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Semne ca dependenta de computer te-a cuprins si pe tine:
- Iti verifici obsesiv e-mailul
- Te prinde dimineata jucand jocuri pe computer
- Ai mai multi prieteni virtuali decat in viata reala
- Iti neglijezi relatiile sociale, viata personala si odihna ca sa stai la computer
- Iti pierzi rabdarea si devii nervos daca nu functioneaza computerul sau internetul
- Folosesti computerul atunci cand te simti singur, deprimat sau stresat
- Iti promiti ca vei sta mai putin la computer, dar incercarile tale esueaza mereu
- Pierzi notinuea timpului cand stai in fata computerului
Dependenta de computer nu se refera la computer ca obiect fizic, ci la actitivitatile si serviciile realizate de computer. Unii petrec foarte mult timp pe chat sau folosesc e-mailul obsesiv, pentru a ramane in legatura constanta cu cei cunoscuti. Altii isi extrag noutatiile din domeniile lor de interes prin intermediul computerului, iar altii muncesc la computer.
Exista si cei care pierd nopti si isi neglijeaza odihna pentru a se juca pe computer, a cunoaste persoane de sex opus sau a viziona filme.
Dependenta de computer devine o problema atunci cand interfereaza in mod deranjant cu viata cotidiana si determina neglijarea activitatilor obisnuite, zilnice. Cu toate acestea, medicii psihiatrii nu au putut lua in considerare acest factor ca sa puna un diganostic valid, insa l-au comparat cu jocurile de noroc si alcoolismul.
Cazuri grave de dependenta de computer:
In statul Nevada, in 2007, Michael si Iana Straw au fost condamati la inchisoare pentru abuz cand s-a descoperit ca cei doi copii ai lor sufereau de malnutritie si probleme de sanatate din cauza neglijentei parintilor pusa pe seama jocurilor pe computer.
In China, un om a murit in 2007, dupa ce a jucat nonstop, 3 zile, jocuri pe computer la un Internet Cafe.
Cateva dintre consecintele alarmante ale abuzului de computer sunt ameteala, diminuarea capacitatii de concentrare, tulburari de vedere si dureri de spate din cauza pozitiei fixe, timp de ore intregi, de aceea sunt indicate pauzele dese, schimbarea frecventa a pozitiei si aerisirea camerei de lucru.
Autor: Ioana Stanciulescu