Cum faci fata problemelor?
7/7725
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Se spune ca "Daca toate vin spre tine, probabil ca mergi in directia gresita." Asta trebuie retinuta de cei care dispera cand au probleme. Adevarul este ca lucrurile merg in general rau, pentru toata lumea.

Modul in care se solutioneaza problemele este cel care face diferenta intre barbatii adevarati si baietei. Cand ai in fata un obstacol, te vei panica sau "vei lua taurul de coarne" si vei rezolva problema Invatati sa rezolvati problemele, nu sa fugiti din fata lor.

1- Accepta problema
OK, s-a intamplat ceva rau. Grupul care lucra la proiect a dat gres si nu ai ce sa-i prezinti sefului. Toti incearca sa caute un tap ispasitor. Incerci sa arunci vina pe cineva din grup sau o iei asupra ta

Ai face bine sa accepti ca proiectul a esuat si nu exista nicio solutie de ultim moment. Nu mai poti repara nimic in momentul in care ceasul ticaie si anunta dezastrul. Vei face asta mai tarziu. In schimb, lasi toate frustrarile la o parte si cauti o solutie pentru refacerea proiectului, dar nu in secunda aceea. Pentru a se intampla asa ceva, cineva trebuie sa isi assume rolul de lider. Poti fi chiar tu.

2- Simplifica problema
Ai simtit vreodata cand ti s-a intamplat ceva rau ca nu putea sa pice intr-un moment mai prost Lucrezi de saptamani intregi la o prezentare, si la job si acasa, o termini, si cand ajungi intr-o seara acasa descoperi ca ti s-a spart casa si ti-au luat toata aparatura electronica.

Oamenii se intalnesc in viata cu situatii si situatii, iar unii se afunda in probleme in loc sa le ia pe rand, lucru care ii deprima total. Niciodata nu este momentul oportun pentru a ti se intampla ceva rau Asta nu inseamna insa ca trebuie sa mergi pe cel mai apropiat pod si sa... Focuseaza pe problema din present, fara a te gandi la cele din trecut.

Sa spunem ca patesti ca in exemplul de mai sus. Ce faci Suni politia, cauti politele de asigurare (daca ai), iti suni asiguratorul si apoi gasesti o modalitate temporara pentru a pune ceva in locul usii sparte. Ia cate un pas pe rand: nu trebuie acum sa demonstrezi ca esti Napoleon. Si retine ca tot ce este material poate fi inlocuit.

3- Vezi perspectiva
Ego-ul este un element puternic, capabil sa convinga pe barbat ca este tinta unui complot al intregii omeniri. Cand ai pana in drum spre locul de munca este greu sa te gandesti ca se poate intampla ceva mai rau. Cu cat realizezi ca problema ta nu este de fapt o problema, si ca tuturor li se intampla, cu atat te vei linisti mai repede.

4- Cauta potentialele solutii
Asadar, ai pierdut avionul care te ducea in vacanta. Inainte de a arunca pe geam toate bagajele, din cauza nervilor, gandeste-te daca nu cumva exista o solutie. Ia un scaun, aseaza-te si gandeste-te cateva minute linistit. Vezi care este cea mai potrivita si fa o alegere.

Poti gasi un alt zbor in aceeasi zi, sau poate este problema banilor Daca ar fi asa poti schimba biletul cu unul al altei companii aeriene Nu intra in panica, foloseste-ti creierul. Si retine ca niciodata nu trebuie sa iti fie rusine sa ceri ajutorul cuiva.

5- Nu fii perfectionist
Exista momente cand trebuie sa fii perfectionist si exista momente cand pur si simplu trebuie sa fii eficient. Cand lucrurile merg rau nu ai nevoie de o solutie perfecta si este ciudat sa ai pretentia ca altii sa ti-o ofere. Nu provoci decat stress cu cereri nerezonabile. Stress si pentru tine si pentru ceilalti.

6- Actioneaza rapid
Unele probleme au nevoie imediata de atentie si nu iti permit sa le amani. Spre exemplu, daca iti pierzi portofelul trebuie sa actionezi rapid. Trebuie sa anulezi cartile de credit sis a aplici pentru altele noi. Nu ai vrea sa lasi problema inca doua ore nerezolvata pentru a observa ca s-a retras tot ce se putea de pe acele carduri. Nu risca.7- Fii pregatit pentru urmatoarea problema de aceeasi natura
Este uman sa neglijezi anumite lucruri pana in momentul in care te trezesti ca s-au intamplat. Daca ai o problema, poti fi acum pregatit pentru urmatoarea. Da-ti seama care au fost cauzele si incearca sa le anticipezi. Urmareste cu atentie lista de mai jos.

Iata intrebarile pe caretrebuie sa ti le pui:

Care a fost cauza problemei
A fost doar vina ta
Ai mai avut o asemenea problema in trecut
Era totusi usor de evitat Daca da, cum faci sa o previi de acum inainte
Daca nu putea fi evitata, poti stabili un plan de actiune pentru cand va aparea din nou
Cum ai rezolva aceasta problema daca ar mai aparea

Ia inevitabilul ca atare

Probleme vei avea mereu. Sa nu crezi ca esti imun la ele sis a nu fii surprins daca se repeta. Trebuie sa incerci sa o rezolvi inainte de a aparea, sau sa stii cum sa o faci daca apare. Odata ce ai invatat ca inevitabilul se poate copia, vei fi mai putin stresat data viitoare.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro