Cum cauti un job?
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Ideal ar fi sa ai un job si sa iti placa. Dar acest lucru nu se intampla intotdeauna. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti cauti alta slujba. Dar aici intampini o problema: Cum cauti de munca la actualul tau job
Cauta o slujba in timpul tau liber!
Poate fi tentant sa-ti cauti un nou loc de munca in timp ce esti la serviciu, mai ales daca urasti actualul job, dar nu uita ca folosirea neautorizata a echipamentului firmei poate fi motiv de concediere. In plus, nu e foarte discret sa-ti cauti de munca in timpul programului.
Nu folosi adresa de mail
Este necesar sa-ti scrii datele de contact pe CV dar nu le trece pe cele de la firma. Mai degraba foloseste numarul de telefon de acasa si adresa de mail personala, specificand in CV pentru eventualii angajatori ca datele de contact sunt personale.
Nu le spune colegilor!
Seful tau poate afla ca esti pe picior de plecare de la un coleg mai vorbaret, asadar nu spune nimanui de la actualul loc de munca, nici macar celui mai bun prieten.
Nu minti!
Poate fi tentant sa cauti scuze false pentru a pleca de la serviciu (mai ales cand vine vorba de un interviu), dar este mai bine sa le programezi in asa fel incat sa nu-ti afecteze programul de lucru.
Nu folosi telefonul mobil personal la serviciu!
Chiar daca esti in pauza si nu esti la biroul tau, tot risti sa fii auzit discutand la telefon cu unul dintre asistentii de resurse umane care te cauta pentru a-ti face o oferta.
Gandeste-te de doua ori, inainte sa-ti postezi CV-ul pe un site HR
Angajatorii, in special companiile mari, sunt in permanenta in cautare de noi angajati, asadar postarea CV-ului on-line nu este o idee buna. Nu face asta decat daca site-ul respectiv iti ofera posibilitatea sa-ti pastrezi anonimatul. Exista astfel de site-uri.
Ai grija la ce joburi aplici!
Sunt firme care posteaza joburi atractive si isi pastreaza anonimatul tocmai pentru a descoperi daca vreunul din angajati e pe picior de plecare. Pentru a evita situatia de a fi descoperit de catre seful tau ca vrei sa pleci citeste bine descrierea jobului si consulta site-ul companiei pentru a afla daca angajeaza.
Apeleaza la serviciile unei agentii de recrutare
De obicei marile companii angajeaza astfel de agentii pentru a cauta angajati calificati. Daca detii un post de conducere, este foarte probabil sa fii abordat de o aseamenea agentie, dar cel mai probabil este sa ii contactezi tu. Avantajul este ca aceste agentii au acces la joburi care nu sunt intotdeauna facute publice si pentru ca sunt in cautarea unor oameni calificati care probabil deja lucreaza la o alta companie , inteleg importanta discretiei.
Subliniaza faptul ca vrei confidentialitate!
Nu trebuie sa ceri aceasta confidentialitate in mod direct pentru ca ar fi ca si cum ai cere cuiva pe care doar ce l-ai cunoscut sa tina un secret. In schimb exista anumite modalitati de a-ti semnala intentia. Nu da datele de contact ale companiei la care lucrezi in momentul de fata, spunele ca datele de contact din CV sunt personale si vor intelege ca doresti discretie.
Pregateste-ti argumente imbatabile!
Nimeni nu se asteapta sa lucrezi pe viata la aceeasi companie dar toata lumea cauta angajati loiali. Solutia este sa accentuezi ceea ce ai invatat la actualul tau job(astfel lasi o impresie placuta), si apoi spune-i eventualului tau angajator cat de mult te-ar ajuta sa-ti dezvolti cariera faptul ca ai lucra pentru ei.
Programeaza interviul in timpul liber!
Este foarte posibil sa mergi la mai multe interviuri si nu vei putea sa-ti iei liber de fiecare data, asadar programeaza interviurile dupa sau inaintea programului, motivand ca ai sarcini de serviciu pe care nu le poti amana. Intreaba daca poti veni mai devreme sau mai tarziu in aceeasi zi sau daca poti programeaza interviul in pauza de pranz, dar asigura-te ca angajatorul stie ca-ti folosesti pauza. O alta alternativa, interviul prin telefon.
Nu trece actualul angajator in lista ta de referinte!
Nu exista nici o regula care spune ca trebuie sa folosesti ca referinta si actualul tau job. Daca ai vechime in munca de cel putin cativa ani, ai si alte referinte pe care le poti oferi eventualilor angajati. Trece in acea lista numai persoanele despre care stii ca ar putea sa-ti sublinieze cat mai bine aptitudinile.
Sa-ti cauti de munca in timp ce esti deja angajat, mai ales daca este in aceeasi industrie, este un joc cu miza mare. Asadar inainte sa pornesti pe acest drum, ai grija sa ai un plan bine stabilit si pus la punct. De indata ce te-ai hotarat, fii foarte atent. Daca nu esti atent poti pierde mai mult decat jobul pe care il vanezi, il poti pierde si pe cel pe care deja il ai.
Alina Pavel, Editor Askmen.ro
Noutati