askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Contestarea procesului verbal de contraventie auto

Contestarea procesului verbal de contraventie auto

2/23581
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.

Inmanare: data intocmirii si respectiv a semnarii procesului verbal de contraventie de catre contravenient;

Comunicare: in cazul in care se refuza semnarea procesului verbal de contraventie, Brigazii Politiei Rutiere il va trimite prin posta, cu confirmare de primire, la domiciliul contravenientului.

* Contestatia (plangerea) formulata impotriva procesului verbal de contraventie se depune la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.

* Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.

* Plangerile impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se solutioneaza cu precadere.

* In momentul inregistrarii contestatiei (plangerii) se formeaza un dosar ce va primi un numar de inregistrare cu indicativul specific fiecarei instante.

* In cazul aplicarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru cel putin 30 de zile, este necesara obtinerea de la judecatorie de un document numit Certificat de Grefa.

* Cu ajutorul certificatului de grefa, a cartii de identitate (original si copie xerox), a dovezii de circulatie (original) puteti sa va ridicati permisul de conducere de la sediul Brigazii Politiei Rutiere;

* In cazul in care ati pierdut dovada de circulatie pentru 15 zile, sunteti obligat sa dati o declaratie notariala pe propria raspundere in care sa se precizeze faptul ca ati pierdut dovada eliberata de agentul constatator.

Legislatie:

* Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor cu modificarile si completarile ulterioare;
* OuG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu modificarile si completarile ulterioare;
* Regulamentul din 04/10/2006 de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

Autor: Blog-juridic.ro
Link: http://www.blog-juridic.ro/2011/03/19/contestarea-procesului-verbal-de-contraventie-auto/

Cauta in site