Construirea unei cariere de succes
7/7712
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Ne place sau nu, statutul social depinde tot mai mult de cel profesional. Poti sa te nasti intro familie de intelectuali si tu sa fi exclus din lumea elitelor in care s-au invartit parintii tai. De ce Simplu: pentru ca nu ai o cariera care sa te ajute sa ramani in acelasi cerc. Pe de alta parte, sunt si barbati care lupta din greu sa-si faca o cariera care sa-i scoata din societatea oamenilor "simpli", in care au evoluat pana pe la 20 de ani. Este ceea ce in popor se numeste „depasirea parintilor".

Statisticile arata ca obiectivul a cel putin 65 la suta dintre barbati - dar nu numai - este de a obtine un job bine platit, intr-un domeniu in care sa poata progresa profesional. Prima conditie pentru atingerea acestui deziderat este sa te cunosti cu adevart, sau altfel spus, sa stii ce-ti place sa faci. Din pacate, nu intotdeauna ceea ce ne place ni se si potriveste. Este daca vreti ca atunci cand iti place un costum care te dezavantajeaza totusi, dar insisti sa te falesti cu el.
Oamenii care te inconjoara te vor privi ciudat si nu vei intelege niciodata de ce nu le place costumul tau care a costat o gramada de bani... Cand aceasta situatie se refera la meserie, si realizezi ca facultatea pe care ai absolvit-o si jobul pe care il vei putea obtine conform pregatirii tale nu ti se potrivesc, este deja prea tarziu. Iar in situatia asta nu mai poti da timpul inapoi. Nu se intimpla ca in moda, cand iti poti schimba costumul intr-un minut pentru ca acesta statea pe tine, ca pe gard.

Daca ceea ce faci nu ti se potriveste, indiferent cat de mare este salariul si cat de mult te straduiesti sa-ti faci treaba bine, vei ramane mereu un profesionist mediocru. Un profesionist mediocru care va sfarsi dezamagit, nesatisfacut si limitat in cresterea sa profesionala. Pentru a evita acest lucru exista solutii prin care te poti clarifica.

Daca parintii nu au reusit sa te indrume in adolescenta, incearca sa explorezi mai multe domenii si prin excludere vei afla ce meserie ti se potriveste cel mai mult. Daca nu mai esti la varsta adolescentei, si nu ai timp de experiemte, poti apela la un consilier in cariera care are experienta si mijloacele necesare pentru a te ajuta sa identifici unde esti bun cu adevarat si ce tip de job se potriveste talentelor si abilitatilor pe care tu le detii in mod natural.
Cand incepi o activitate, propune-ti sa fi cel mai bun la locul de munca.

Daca tot ai ales o cale, atunci ridica la nivel de excelenta fiecare pas pe care il faci. Niciodata rezultatele si munca de calitate nu au trecut neobservate. O realitate care devine din ce in ce mai evidenta si in Romania pe masura ce mediul business evolueaza. Un pas concret pe care-l putem face fiecare dintre noi, este sa aflam cat mai multe despre domeniul de interes. Cauta cat mai multe informatii despre job-ul tau si compania in care lucrezi, sau aspiri.

Cum te poti face remarcat in fata sefilor Risca-ti "gatul"! Asuma-ti responsabilitatea unor proiecte nepopulare, cu grad mare de risc. A rezolva probleme pe care altii le evita este cea mai scurta si sigura cale spre succes. Nu te limita doar la sfera ta de activitate. Incearca sa identifici probleme la granita dintre domeniul tau de specialitate si celelalte functii din firma, rezolva-le si beneficiile nu vor astepta sa apara.

De asemenea, ofera-te voluntar pentru task-uri mici, dar utile. Iata si doua exemple clasice, aparent minore: organizarea activitatilor recreationale sau de team-building pentru intreaga echipa si asistarea noilor angajati in timpul perioadei de acomodare cu compania. Genul de oameni entuziasti care duc la bun sfarsit orice sarcini, chiar si pe cele care exced fisa postului, sunt doriti, apreciati si recompensati, daca nu in firma in care lucreaza, atunci in afara companiei, de unde vor veni si ofertele.

O alta regula este a nu te izola de colectiv. Vorbeste, scrie si fa networking. Aceste activitati te ajuta sa devii cunoscut in afara cercului tau. Multe profesii au deja asociatii pe care le poti investiga. Daca te alaturi lor, evita sa te rezumi doar la ati plati cotizatia si a citi newsletterul. Participa activ in comitete, board-uri sau echipe de proiecte, apreciate de angajatorul tau. In felul asta vei fi curent cu noutatile in domeniu.

Nu fi rigid si asuma-ti roluri noi, ori de cate ori ai ocazia, pentru a-ti largi aria de experienta si expunere. Vei dobandi cunostinte noi, vei cunoaste oameni noi si ei te vor cunoaste pe tine. Cu cat urci mai sus, cu atat trebuie sa stii mai multe din toate si sa ai un vast bagaj de experiente anterioare. Considera ca succesul profesional in ziua de astazi este definit de masura in care reusesti sa-ti schimbi responsabilitatile fara ca angajatorul sa-ti ceara acest lucru, la maxim 2-4 ani. Uneori ideea aceasta este atat de simplu de aplicat incat nu implica mai mult decat ati face cunoscut interesul sefului tau. Alteori este nevoie sa fii pe faza si sa aplici pentru un rol diferit sau sa te dedici suplimentar intr-un proiect care te poate ajuta sa dobandesti noi abilitati si cunostinte.

Atentie insa sa nu pierzi totul de sub control! Evita sa te implici in prea multe proiecte pentru ca nu poti sa le faci pe toate si nici nu ar trebui sa incerci. Nu uita ca obiectivul tau principal este sa faci ceea ce-ti place asa ca va trebui sa-ti canalizezi energiile catre activitatile care te implinesc personal si profesional.

Un alt aspect important in realizarea unei cariere este credibilitatea in ochii sefului. Evident aceasta se construieste mai usor daca lucrezi in departamente ca Vanzari si Marketing, Productie si Calitate, Administrare de Personal si Training, Contabilitate si Audit, Programare sau Administrare Retea. Cand vei dori sa obtii o promovare lucrurile se vor complica putin. Un astfel de salt se face cel mai usor si cu succes, in cadrul aceleiasi firme in care lucrezi. Aici, ai deja o anumita credibilitate bazata pe rezultatele existente. Nu te multumi cu putin, dar invata sa te bucuri si de ce ai in acest moment! In felul asta ai mai multe sanse sa tintesti si sa evoluezi la un nivel de performanta superior. Succes!

Cornelia Dimofte, Redactia Askmen.ro