Companiile ISD din Romania sunt la fel de profitabile ca cele locale
1/11036
calendar_month 09 Iun 2020, 00:00
Companiile detinute de actionarii romani au pierdut teren in fata celor detinute de investitori straini (companii straine) din punct de vedere al cifrei de afaceri.

Totusi, sunt de doua ori mai rentabile - potrivit unui studiu realizat zilnic de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Oficiul Registrului Comertului.

Companiile detinute din Romania au reprezentat 44% din cifra de afaceri agregata din tara in 2018, cu 1 procent mai putin decat anul precedent.

Companiile cu capital strain au reprezentat 52%, in timp ce companiile de stat au reprezentat 4%.

Pentru a afla salariu net din Romania acceseaza calculator-salariu.net. Tot aic poti afla mai multe despre legislatie si cum se calculeaza salariu brut. Cu toate acestea, rentabilitatea companiilor private romanesti calculate ca raport intre venitul net si cifra de afaceri a crescut la 7,8%, fata de 6,7% in anul precedent.

Prin comparatie, marja de profit a companiilor straine a ramas constanta la 3,7%, arata datele din Registrul Comertului.

Companiile private romanesti continua sa domine transporturile, constructiile, agricultura, industria alimentara, hotelurile si restaurantele. intre timp, companiile straine sunt puternice in sectoarele industriale: automobile, utilaje si echipamente, metalurgie, chimie si rafinare de petrol.

Pe baza unei rentabilitati in continua crestere in perioada 2014-2018, companiile private romanesti au inregistrat profituri nete totale de 238 miliarde RON (50 miliarde EUR) in cei cinci ani analizati.

Din aceasta, actionarii au lasat doar 11 miliarde EUR in companiile lor, avand in vedere ca capitalul companiilor romanesti a crescut de la 30 miliarde EUR la 41 miliarde EUR in aceasta perioada.

Pe de alta parte, companiile ISD au obtinut profituri nete totale de 35 miliarde EUR in aceeasi perioada in care au reinvestit 20 miliarde EUR, crescand capitalurile proprii de la 17 miliarde EUR la 37 miliarde EUR intre 2014 si 2018.