Cinci idei de afaceri online
calendar_month 22 Iun 2020, 00:00
Daca in ultimele luni ai lucrat de acasa sau chiar ai fost in somaj tehnic, poate te-ai gandit de mai multe ori cum ar fi sa devii independent financiar, sa iti stabilesti propriile proiecte, sa iti alegi clientii si sa iti faci singur programul de lucru. Si poate ca este momentul sa te lansezi in propria afacere. Inceputul poate fi dificil si, daca esti angajat al unei firme, poti lucra o perioada in paralel la propria afacere, pana vei constata ca poti deveni independent.
In materie de idei de afaceri, cele online se numara in prezent printre cele profitabile. Insa, nu este suficient sa creezi afacerea, ci trebuie sa iti si rentabilizezi investitia. In mediul online, poti desfasura, in functie de pricepere, mai multe activitati in paralel. De exemplu, poti acorda servicii de consultanta in comunicare unor firme si, in acelasi timp, sa ai un canal pe Youtube in care sa prezinti diverse subiecte din domeniu. Iata cateva idei de afaceri online:
Servicii de programare
Daca lucrezi ca dezvoltator sau designer web, probabil ca stii deja ca acest job poate fi exercitat si independent. Daca ideea ti-a trecut deja prin minte, acum poate fi momentul sa iti incepi propria afacere. Statutul de freelancer iti va permite sa iti stabilesti propriile reguli in acest sector, pentru care cererea este destul de mare. Iti poti alege clientii, programul de lucru si propriile tarife, in functie de experienta si de complexitatea proiectelor. Mai mult decat atat, te poti ocupa de cererile clientilor din orice loc, atat timp cat ai o conexiune buna la internet. In ceea ce priveste gasirea clientilor, poti incepe cu diverse cunostinte pe care le ai, dar si cu platforme dedicate antreprenorilor.
Cursuri scolare online
Daca ai o baza buna de informatii si cunostinte intr-o materie scolara, de exemplu, matematica, informatica, istorie sau limbi straine, poti sa lucrezi ca profesor privat. Mai mult, avand in vedere criza sanitara care inca mai afecteaza Romania, poti oferi lectiile online, prin intermediul platformelor video. Acum poti profita de un climat economic favorabil acestui tip de activitate: avand in vedere inchiderea institutiilor de invatamant, cererea de pregatire a copiilor in diverse domenii este destul de ridicata. Te poti baza pe publicitate „din gura in gura”, dar si pe diverse platforme de socializare pentru a-ti gasi viitorii elevi.
Redactare sau editare web
Daca stapanesti bine limba romana si stii sa scrii texte coerente si interesante, poti sa lucrezi ca redactor sau editor web. Iti poti oferi serviciile diferitelor platforme specializate de pe piata ori unor companii media, pentru care poti concepe diverse texte. Iar daca ai si cunostinte de SEO, poti sa iti dezvolti oferta foarte rapid. In acest domeniu, plata se poate face pe proiect, pe pagina sau chiar pe cuvant.
Ateliere online
Daca ai un hobby la care te pricepi foarte bine, precum editarea foto, fitness-ul ori gatitul si ai o personalitate creativa, iti poti impartasi pasiunea online. In acest caz, trebuie intai sa iti pui la punct o strategie de business, incepand cu platformele pe care vrei sa te afirmi, de exemplu, sa iti faci un blog ori un cont pe Youtube. Apoi trebuie sa iti faci publicitate, iar aici poti profita de platformele de socializare online, incurajand utilizatorii sa distribuie informatiile despre atelierele tale. Si nu uita sa profiti pentru publicitate de prieteni si de reteaua de cunostinte. In timp, poti castiga si din reclame la diverse produse asociate temei atelierului online.
Servicii de consultanta
Sub aceasta denumire sunt grupate servicii din diverse sectoare de activitate, precum marketing, comunicare, strategie de afaceri, management financiar, care pot fi exercitate la distanta. La fel ca multe alte activitati in regim de antreprenoriat, poti sa iti alegi clientii, proiectele si preturile, dar si sa iti faci propriul program de lucru. Si in aceste domenii poti face apel la diverse platforme dedicate antreprenorilor pentru a-ti gasi clienti, iar daca serviciile pe care le oferi sunt de buna calitate, in mod sigur ti se va face reclama.
Avantajul unei afaceri online este acela ca necesita un buget redus, resurse putine, precum o conexiune buna la internet, un computer, eventual o camera foto sau video. Dezavantajul major este acela ca trebuie sa iti construiesti o retea vasta de relatii si clienti. In acest caz, este recomandat sa renunti la metodele de publicitate clasica si sa te folosesti de platformele de social media, cu ajutorul carora se poate dezvolta rapid o retea de clienti. Si poate cel mai important lucru este sa fii constant si perseverent.
Sursa foto: Pexels.com
Noutati