askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Cerem experienta!

Cerem experienta!

2/23775
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


O mare problema pentru cei care vor sa intre in campul muncii este aceea ca majoritatea angajatorilor vor oameni cu experienta. Pentru cei tineri si ambitiosi, asta este o adevarata problema. Cum face cineva care nu are un job sa acumuleze experienta pentru a se putea angaja cand doreste

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, haideti sa incercam sa gasim cateva strategii pentru cei care sunt in situatia de a intra in piata muncii pentru prima oara. Ce va voi spune mai jos va va ajuta sa faceti asta.

Lucreaza ca freelancer
Prietenii sau membrii familiei care au proiecte la care ii poti ajuta pot face din tine un adevarat profesionist. Vei avea de lucru si automat vei capata din ce in ce mai multa experienta. Daca voi credeti ca aveti ceea ce va trebuie pentru a indeplini un anumit job, demonstrati. Asta este ceea ce viitorii dumneavoastra angajatori cauta.

Munca de freelancer este foarte buna si poti apoi sa demonstrezi foarte usor ca ai skilurile necesare unui job serios. Spre exemplu, daca vreti sa lucrati in publicitate, incercati sa va gasiti singuri niste clienti pe care sa incercati sa-i ajutati. Faceti o treaba buna si fiti siguri ca daca este asa ei va vor da referinte in momentul in care mergeti la un interviu.

Creati-va un portofoliu personal
Multi angajatori vor sa vada portofoliul dumneavoastra pentru a se convinge ca sunteti exact ceea ce cauta. Si bineinteles ca si cei care lucreaza intr-un domeniu mai putin artistic au nevoie de un portofoliu.

Spre exemplu, daca ai participat la facultate in clubul de analiza al investitiilor, prezentarile si rapoartele pe care le-ai intocmit atunci pot face parte din portofoliul tau. Un portofoliu prezinta exemple ale muncii tale, asadar asigurati-va ca tot ce puneti acolo este de cea mai buna calitate si va reprezinta foarte bine munca si viziunea.

Participati la competitii sponsorizate
Cautati oportunitatea de a va demonstra capacitatile in competitii sponsorizate de anumite companii cunoscute. Competitii sunt multe. Fie ca sunt de literatura, pentru viitorii scriitori, fie ca sunt analize de marketing pentru un concurs de genul acesta, exista numeroase posibilitati de a va testa capacitatile si chiar de a impresiona.

Aceste competitii va vor testa si veti vedea mai repede daca sunteti capabili sa va angajati, sau nu. Si angajatorii asta vor: dovada ca suneti apt pentru a face fata postului pentru care aplicati.

Daca vreti sa va demonstrati potentialul, cautati o comunitate sau o asociatie unde se desfasoara activitati similare cu cea la care va pricepeti dumneavoastra. Va fi un exercitiu mai mult decat util sa lucrati cot la cot cu alti oameni care fac acelasi lucru ca si dumneavoastra. Aveti de invatat.

Exerseaza-ti capacitatea de a invata rapid
Multi oameni sustin ca sunt capabili de a se adapta foarte repede cerintelor unui post si de a invata imediat tot ce trebuie sa faca, dar de obicei nu pot sa exemplifice cand spun asta. Nu pot justifica acest lucru si asta va fi in defavoarea lor.

In timpul interviului (depinde totusi si de cel care va intervieveaza) incercati sa demonstrati asta. Iar daca reusiti sa ramaneti intr-o companie in perioada de proba, valorificati asta la maximum si aratati-le ca invatati foarte repede si ca puteti incepe sa lucrati la modul foarte serios pentru ei. Daca il convingeti pe viitorul sef al dumneavoastra de asta, veti fi cel care a castigat.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro