askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Ce scuze sa folosesti cand vrei sa eschivezi munca

Ce scuze sa folosesti cand vrei sa eschivezi munca

2/23571
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Been there done that. Te trezesti intr-o zi minunata si perfecta de lenevit cu o cola rece si o raza de soare, dar imediat te izbeste gandul ca trebuie sa mergi la munca. Asa ca iti suni seful si ii spui ca te simti foarte rau, dar in gandul tau stii ca nimeni nu te crede.

Cand o bagi pe asta cu ¬mi-e rau¬ poti sa ai certitutinea ca nu vei primi prea multa admiratie de la birou si nici urari de bine ¬ spre exemplu un coleg va trebui sa-ti preia taskurile din ziua respectiva. Mai jos am pregatit o lista cu 10 scuze ¬ 5 bune si 5 nu atat de bune, care sa te ajute sa iei o pauza de la munca, intr-un mod mai credibil si elegant.

Sa incepem cu scuzele proaste

-Am avut un deces in familie: niciodata nu folosi aceasta scuza daca nu este adevarat. Seful tau isi va pierde orice fel de incredere in tine. ¬Am avut un angajat a carui mama a murit, de doua ori¬, spunea David Wear, PR-ul executiv al companiei Virgina PR. ¬A avut si ghinionul sa-si piarda toti bunicii, 12 la numar, intr-o perioada de doi ani¬.

-Mi-e somn: cand era manager la IBM, Marilynn Mobley le-a vazut pe toate. Iar aceasta scuza o amuza si acum. Angajatul in pricina a luat din greseala pastile cu codeina in loc de vitamine, pentru ca aratau la fel.

-Nu pot scoate masina din garaj: o alta scuza pe care Mobley nu a crezut-o. Un angajat se plangea ca are o pana de curent, iar usa garajului nu se deschidea. ¬I-am amintit ca este atasat un lant de usa, exact pentru astfel de situatii¬.

-Nu gasesc locul de unde sa votez: Mary Dale Walters, un specialist in communicare CCH, nu a putut sa creada scuza asta. Un fost angajat a avut nevoie de o zi intreaga pentru ca nu gasea locul de unde sa voteze la alegerile prezidentiale.

-Am o urgenta personala: aceasta scuza este atat de generala incat aproape niciodata nu functioneaza. Poate insemna orice, de la oboseala pana la o intalnire cu stilistul si seful stie asta.

Scuzele bune

-Merit o zi libera: Nimeni nu contesta performantele. Daca ajungi cu 2,3 ore mai devreme sau stai mai mult la munca, pentru o saptamana sau doua, negociaza o zi libera in avans. ¬Chiar trebuie sa lucrezi in orele alea ca sa te simti bine cand iti iei o zi libera¬, declara Andrea Nierenberg, presedinta The Nierenberg Group.

-Joc golf cu un client: Ca aceasta scuza sa functioneze, trebuie sa ai un job in care intalnirile in afara serviciului cu potentialii sau actualii clienti sunt frecvente. Este bine sa te si intalnesti cu clientul, nu doar sa spui ca o faci.

-Am o programare la doctor: Aceasta scuza te scuteste de munca pentru o jumatate de zi sau ceva de genul. Fa programarea la prima ora a zilei sau mai tarziu, pe la ora 2. Poti pleca de la birou in jur de ora 1:30 si poti merge direct acasa.

-Am crampe. Inainte sa spui asta gandeste-te: Cine ar putea sa ma contrazica ¬Este un subiect atat de jenant, incat nimeni nu-l va discuta¬, declara Jennifer Newman, vicepresedintele Lippe Taylor Public Relations. ¬Este unul dintre lucrurile de care barbatii nu stiu absolut nimic si femeile pot profita¬. Un lucru de retinut: Daca esti barbat si folosesti scuza asta, nimeni nu va crede.

-Lucrez de acasa: Este o metoda excelenta sa iei o pauza daca compania la care lucrezi iti permite. Chiar daca trebuie sa muncesti putin, poti scapa cu o zi mai scurta si vei elimina programul strict.

Cauta in site