Ce informatii poti afla dintr-un certificat energetic?
1/10924
calendar_month 01 Feb 2016, 00:00
Certificat energetic - document tehnic oficial care atesta performanta energetica a unei constructii, oferind date informative despre sistemul de iluminare, consumul de apa calda si caldura, precum si eficienta energetica a apartamentului.

Certificatul energetic a devenit obligatoriu prin lege incepand cu anul 2013, in toate situatiile care implica vanzarea, cumpararea sau inchirierea unui imobil si este valabil pe o perioada de 10 ani de la data emiterii.

Pe langa consumul energetic al imobilului, certificatul de performanta energetica pune o aᅡᅡnotaaᅡᅡ claditii si o incadreaza intr-una din cele 6 clase de performanta energetica: de la A, reprezentand cel mai mic consum de energie (pana la 125 kWh/mp/an), pana la clasa G - consum ridicat de energie ( 820 kWh/mp/an).

Factorii care influenteaza clasele energetice sunt natura si grosimea materialelor din care sunt facute fatadele si terasele blocurilor (cum este anvelopanta cladirea), tipul si suprafata zonelor vitrate, sistemul de incalzire, orientarea cardinala, si suprafetele exterioare aferente apartamentelor.

Pentru a obtine certificatul energetic, solicitantul trebuie sa contacteze o echipa de auditori avizati, alaturi de care stabileste o vizita la fata cladirii si sa pregateasca un dosar cu acte informative asupra imobilului ce trebuie evaluat care sa contina:
- Pentru apartamente: plan de cadastru, dimensiunile incaperilor si ferestrelor
- Alte tipuri de cladiri: planuri de situatie, planurile nivelurilor, sectiuni transversale si longitutdinale.

Lista intreaga a documentelor necesare pentru intocmirea dosarului este disponibila pe site-ul www.certificatulmeu.ro, unde gasiti si toate informatiile necesare despre certificat energetic, audit energetic si termografie in constructii.

Tipurile de constructii care necesita certificat energetic sunt: apartamente, cladiri de birouri, restaurante, institutii de invatamant, institutii de sanatate, cladiri din industria hoteliera, institutii culturale si sportive.

Trebuie avut in vedere costul certificarii energetice, ce se raporteaza la dimensiunea si la complexitatea spatiului. Pretul unui certificat de performanta energetica variaza in functie de tipul apartamentului si porneste de la 130 lei.

Documentul poate fi obtinut rapid, in maxim 24 de ore de la data vizitei si colectarea datelor.