askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Cauta slujba de vis

Cauta slujba de vis

2/23765
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Poti sa fii angajatul model pe care il cauta toata lumea, dar daca nu iti gasesti de lucru capacitatile tale nu conteaza prea mult. Toate resursele de care dispui trebuie exploatate in asa mod incat sa gasesti exact job-ul pe care il doresti. In acest articol voi incerca sa va ajut sa vedeti care sunt acele resurse de care dispuneti, sa le cautati si sa le folositi in asa fel incat sa va aduca acel job la care visati.

Cautati peste tot
Cel mai rau lucru pe care il puteti face cand va cautati de lucru este sa folositi doar reusursele cunoscute. Daca va limitati la ziarul local nu este suficient, avand in vedere ca este locul cel mai putin indicat in care sa cautati. Corporatiile mari, daca folosesc presa scrisa pentru a publica astfel de anunturi, vor folosi acele ziare sau publicatii de renume, avand in vedere ca incearca sa gaseasca un anumit tip de oameni. Posturi care sa va ofere salariul minim pe economie apar destul de des in ziarele mici, dar job-urile importante pentru cariera dumneavoastra, dar si din punct de vedere al salariului, apar in alte publicatii, anume in cele nationale si sunt valabile pentru o mai lunga perioada de timp.

Pozitiile importante beneficiaza de o mai mare atentie din partea personalului de resurse umane al companiei respective. Spre exemplu, institutiile financiare su fondurile necesare pentru a cerceta fiecare applicant in parte. Insa, primul lucru pe care il fac este sa incerce sa-si acopere acel post cu ajutorul cuiva care este deja in sistemul lor. Multe job-uri sunt cunoscute in interiorul companiei cu mult timp inainte de a aparea in presa. Daca postul se ocupa pana atunci, cei care aplica dupa este clar ca nu mai au nicio sansa.

Dar, ca in fiecare caz in parte, exista exceptii. Vorbesc aici din experienta proprie, avand in vedere ca obisnuiesc sa ma uit pe aceasta piata pentru a urmari ce se intampla. Va dau un exemplu simplu pentru ce spuneam mai sus. O prietena a primit la un moment dat o informatie ca o anumita banca are un post liber. Asa ca a trimis CV-ul prietenei acre o anuntase si care, evident, lucra in acea banca, si a obtinut in final postul, inainte ca acea institutie sa-l lanseze pe piata. De foarte multe ori companiile procedeaza in acest mod datorita regulilor interne care incearca mereu promovarea oamenilor care deja lucreaza in acel mediu si stiu exact cum se desfasoara activitatea.

Cautati peste tot si intrebati pe toata lumea
Cu toate ca aproape fiecare companie lanseaza oferta de job si primeste si analizeaza CV-uri, este posibil ca multe posturi sa fie lansate fara a fi posate undeva. Dar ei primesc totusi aceste CV-uri si le patreaza pentru a avea o baza cu posibili angajati pentru viitoarele job-uri.

Cum am spus si mai sus, multe dintre posturile vacante sunt imediat ocupate de cineva din interiorul respectivei companii. De aceea este important sa iti consulti mereu prietenii si cunostintele si sa afli daca la locul lor de munca sunt posturi vacante.

Cauta semnele potrivite
Cand o companie este in dezvoltare, de obicei se muta in spatii de birouri mai mari sau isi mai construiesc ceva dependinte. Asta inseamna ca si numarul angajatilor trebuie sa creasca impreuna cu spatiul. Fii atent la aceste schimbari si daca vezi ca se construiesc undeva cladiri de birouri, incearca sa afli cine la va ocupa. Aceasta informatie iti poate conferi un avantaj in fata altora, care pur si simplu astepta sa vada undeva un anunt postat. Sa nu crezi ca acest avantaj este nefolositor, mai ales ca angajatorul ca recunoaste in tine un om cu initiative si care stie exact ce vrea.

Aplica si daca nu este 100% calificat pentru acel post
O alta posibilitate este reprezebtata de un post care nu este chiar in domeniul tau de activitate. Descrierile job-urilor sunt de obicei facute in graba, pentru a fi publicate cat mai repede posibil. Asa ca pot sa nu fie 100% corecte, iar tu chiar sa ai ceea ce iti trebuie pentru a prinde acel job. De obicei, daca le place ce vad in timpul interviului, te vor angaja si apoi te vor pregati pentru a ocupa acel post. De obicei, un post aparut in cadrul unui department al unei companii ne spune ca in curand si alte departamente vor face angajari, pentru a echilibra raportul.Resurse de pe .com
Internetul este un loc unde poti intradevar gasi aproape tot in materie de joburi. Daca stim care sunt aceste resurse pe piata de forta de munca din Romania, haideti sa vedem ce avem pe .com:

Hotjobs.com: Foarte usor de cautat job-ul dorit.
Jobs.com: Un aspect profi si foarte multe postari de job-uri.
CareerCC.com: Include o banca internationala de job-uri.
HRSJobs.com: Resursa federala pentru cautarea unui job.

Urmariti-va visul

Daca vrei intradevar ceva, poti sa ai. Iti trebuia doar multa munca si angajament. Ramai mereu informat, citeste presa scrisa si online, consulta-ti prietenii si cunostintele si mergi la cat mai multe interviuri, indiferent de nivelul de experienta pe care il ai. Tine minte: practica te face perfect - cu cat te duci la mai multe interviuri, cu atat mai multa incredere vei capata in tine. Acum, foloseste ce stiai si ce ti-am oferit noi in plus si gaseste job-ul dorit.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro