askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Calitatile unui vizionar

Calitatile unui vizionar

2/23767
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


In 1899, comisarul biroului pentru Inventii al Statelor Unite ale Americii i-a trimis o scrisoare Presedintelui McKinley rugandu-l sa ii desfinteze biroul pentru ca, dupa spusele lui, "tot ce putea fi inventat s-a inventat."

Neavand viziune, idea lui era sa desfinteze acest organ al statului. Unii oameni insa, anume vizionarii, vad mai departe si intr-un mod in care altii nu vor sau nu pot. Mai mult, vizionarii din toate domeniile de activitate au anumite calitati comune, printre ele numarandu-se acea lipsa de teama de a pune bazele a ceva nou.

Calitatile unul vizionar

Convingerea
Toti oamenii sunt capabili de a nu fi de acord cu ceva, dar sa crezi in ceva si sa mergi pana la capat, indiferent de parerile altora, sau de obstacole, este intradevar un lucru important.

In Japonia de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Soichiro Honda a sfidat acea regula corporativa a japonezilor, regula care spunea "Companiile japoneze au succes impreuna." El sustinea ca japonezii ar trebui sa mearga pe idea succesului american, care insemna ca fiecare companies a se bazeze pe realizarile ei. El a fondat Compania Honda Motor si a pus aceasta credinta in practica, cu toate ca a avut multe de infruntat.

Dov Charney, fondator al American Apparel, credea ca producatorii americani de imbracaminte si echipamente aveau sa faca mai multi bani daca ar fi avut fabricile amplasate in tari din Lumea a Treia. Si mai stia ca daca va reusi sa faca asta avea sa schimbe modul in care lucratorii erau tratati. A reusit asta prin a impune salarii competitive, vacante platite, asigurari de sanatate pentru intreaga familie, cursuri de engleza gratis, plati directe pentru a aveita comisioanele si cinci specialisti in masaj care se ocupau numai de muncitori. Rezultatul Vanzarile in 2005 au crescut cu 250 de milioane de dolari.

Pregatirea
Ca pilot particular, Frederick Smith a inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mulct la companiile de cargo care isi pierdeau rabdarea sa tot astepte loc de colete la cursele aeriene de persoane. Fiind inca in facultate, a scris pentru ora de economie o lucrare in care propunea deschiderea unui serviciu de curierat rapid. Profesorul sa nu a fost deloc impresionat, dar Smith a stiut sa vada oportunitatea si, in 1971, a fondat Federal Express.

Bill Gates a realizat ca daca sistemul de operare, impreuna cu partea de software, ar fi separate de partea hardware, oricine ar putea crea tehnologii noi, nu numai inginerii. Gates a mizat pe inovatie si astfel a ajuns acum unde este.

Scepticism
Trebuie sa te mentii mereu in garda si sa ai o doza de scepticism referitor la sistem si metodele unui sistem. Nu trebuie niciodata sa ai incredere totala intr-un sistem si in ceea ce se dezvolta cu ajutorul sau.

Cand a devenit manager general al celor de la Oakland Athletics, Billy Beane era sceptic in ceea ce privea modul de desfasurare si functionare a Ligii Nationale de Baseball. El a observat ca scouterii si antrenorii care aveau rezultate slabe in trecut, rezultate care trebuiau sa ii scoata din bransa, erau reangajati mereu de alte cluburi. Asa ca el a concediat tot ce era din vechea garda si a a dus oameni care erau cu adevarat interesati de baseball. Succesul a fost garantat.Conceptul World Wide Web exista de circa cinci ani cand Pierre Omidyar a inceput sa se gandeasca ce se va intampla daca ca ajunge doar pe mana companiilor mari. In mintea sa, tehnologia avea o alta directie: el vedea asta ca o uriasa piata globala unde oamenii puteau sa vanda si sa cumpere, independent de companiile mari. De aceea a creat eBay. Contrar legendei, primul obiect vandut a fost un dispozitiv laser care nu mai functiona.

Perspectiva
In final, in mintea vizionarului, "acum" si "astazi" nu echivaleaza cu "niciodata" sau "pentru totdeauna."

In 1977, presedintele Corporatiei de Echipament Digital, a spus: "Nu este nevoie ca fiecare persoana sa aiba acasa un computer." Pana la un punct, avea dreptate si asta pentru ca in 1977 un computer in fiecare casa nu isi avea sensul. Totusi, in acelasi timp, Steve Jobs si Steve Wozniak erau ocupati cu lansarea legendarului computer Apple II, care le-a dat oamenilor on multime de motive pentru a-l avea in casa.

Schimband cursul istoriei

Termenul de "vizionar," ca si cel de "geniu," este de multe ori atribuit celor care nu il merita. De aceea, singurul test eficient este cel al timpului. Daca cineva este capabil sa duca o idee pana la sfarsit, indiferent de numarul de piedici, atunci merita acest statut de vizionar.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro