askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  7 sfaturi ale liderilor charismatici

7 sfaturi ale liderilor charismatici

2/23831
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Agentiile de recrutare de forta de munca si directori de companii importante iti pot spune ca exista un element important pentru o cariera de success, si anume charisma. Aceasta este importanta mai ales daca aspiri in cariera ta la o pozitie executiva. Persoane importante precum Arnold Schwarzenegger si directorul Aplle, Steve Jobs, au identificat sapte elemente foarte importante care i-au facut sa fie considerati carismatici. Incercand sa adoptati din comportamentul acestor oameni, puteti sa incercati sa sperati la acelasi succes.ᅡ

1. Ai nevoie sa fii pasional!
Indivizii pasionali comunica emotiile lor mai bine oamenilor din jur. Fondatorul `Starbucks`, Howard Schultz, a spus ca el comunica prin relatarea unor povestioare. Spre exemplu, in momentul in care el a incercat sa convinga investitorii ca un program pe care ei nu il agreau si care oferea asigurari de sanatate trebuie continuat, a spus o poveste legata de un accident al tatalui sau, la locul de munca, din cauza ca nu avea plasa de siguranta dedesubt. In acest fel el a reusit sa convinga auditoriul ca ceea ce spunea el este calea ce trebuie urmata.

2. Trebuie sa ai energie nelimitata!
Indivizii charismatici se mentin mereu in forma, iar cand intra intr-o camera degaja foarte multa energie. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, are mai multa energie decat oricine din echipa sa. Dar lucreaza mult pentru a fi asa. In ciuda programului incarcat si a faptului ca el conduce a cincea zona ca dezvoltare economica din lume, isi face timp sa exerseze zilnic si sa se mentina in forma. El spune ca acest lucru ii confera energia necesara pentru a duce la bun sfarsit nenumaratele intalniri si responsabilitati pe care le are.

3. Trebuie sa ai o viziune!
Oamenii de afaceri de succes au o viziune si o indrazneala aparte. Orice director, in cadrul unei intalniri, simte nevoia si trebuie sa prezinte angajatilor intrega imagine la care se gandeste. Oamenii vor sa stie daca munca lor ajuta unei cauze marete, ca muncesc pentru mai mult decat ziua de salariu. Unul dintre cele mai mari exemple de comunicare indrazneata si viziune, vine de la legendarul Steve Jobs. Cand l-a vrut ca director la carma Apple pe presedintele Pepsi, John Scully, a fost refuzat. A intors situatia in favoarea lui si l-a convins pe Sculy cu o singura fraza: `Vrei sa vinzi apa indulcita toata viata ta, sau vrei sa schimbi lumea` Bineinteles ca Scully a acceptat imediat

4. Sa ai putere asupra intonatiei!
Liderii charismatici nu sunt monotoni in exprimarea verbala. Ei au inflexiunea potrivita in voce, articuleaza cuvintele, si pe alocuri mai presara si cate un gest de intarire a ceea ce spun. Isi ridica si coboara vocea de cateva ori chiar si in momentul rostirii unei simple propozitii. Larry Ellison, directorul Oracle, folosea pauzele destul de lungi in timpul vorbirii, tocmai pentru a sublinia importanta celor ce le rostea in acel moment.

5. Sa ai mereu incredere in tine !
Conducatorii charismatici folosesc limbajul trupului in interesul lor. Pot fi autoritari, intransigenti, practic in orice mod doresc. Sa-l privesti pe presedintele CISCO, John Chambers, cand tine un discurs, este ca si cum ai asista la un curs de limbaj al trupului indraznet. El mentine contactul visual cu auditoriul mai mult de 80 % din timp, si vorbeste cu privirea indreptata spre anumite personae din sala, in loc sa se uite peste capetele ascultatorilor.

6. Foloseste un limbaj usor de inteles si fii concis !
Oamenii charismatici sunt foarte usor de ascultat si de inteles, deoarece remarcile lor sunt simple si concise. Intotdeauna, daca stii sa te faci inteles, poti avea si succes in ceea ce vrei sa intreprinzi. Nimeni nu agreeaza frazele complicate, pline de termini stiintifici, si fara sens. Daca vrei ca cei din jur sa te asculte cu placere si sa inteleaga ce vrei sa spui, pastreaza totul simplu7. Simte-te bine !
Persoanele charismatice sunt acele persoane care mereu se simt bine si langa care toata lumea se simte bine. Cu toate ca lumea spune ca aceasta calitate, charisma, nu poate fi invatata sau controlata, merita sa incercati sa adoptati aceasta calitate care a facut din oameni ce lucreaza in diferite domenii si in diferite conditii, sa aiba acelasi succes. Acestia sunt oamenii pe care alti oameni nu se pot abtine sa nu-i urmeze sau sa-i sustina.