askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  6 sfaturi despre eticheta la birou

6 sfaturi despre eticheta la birou

2/23488
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Eticheta la birou reprezinta un mare mister chiar si pentru multi dintre colegii tai de birou. De altfel, te lovesti zilnic de aspecte mai putin placute ale convietuirii cu ceilalti, asa ca n-a fi rau daca le-ai trimite si lor acest articol sau l-ai printa si l-ai afisa pe usa biroului.

1. Imbraca-te adecvat

De fapt, ideea este sa fii prezentabil si curat in fiecare zi. Nu e nevoie sa afisezi zilnic cele mai trendy tinute ale tale, dar nici sa uiti sa schimbi tricoul mai multe zile la rand. In general, este bine sa respecti codul vestimentar al biroului si sa nu incerci cu tot dinadinsul sa te iesi in evidenta prin vestimentatie. Poti face asta in afara orelor de munca.

2. Lucreaza cu seful tau, nu impotriva lui

Chiar daca seful tau nu este prima persoana cu care ai vrea sa iesi la o bere, invata sa colaborezi si sa comunici cu el. Anunta-l cand ai gresit ceva, intreaba cand ai o nelamurire sau vorbeste-i despre nemultumirile tale.
Oricat ai incerca sa-l eviti, nu-ti poti desfasura munca, decat daca ramai in legatura constanta cu el.

3. Cand esti ultimul care a folosit ceva, lasa-l in conditii bune

Este valabil pentru filtrul de cafea, imprimanta, xerox, obiectele de uz zilnic comun etc. Daca ti-ai facut treaba cu ceva, fa in asa fel incat cei care vin dupa tine sa nu intampine probleme din cauza ta.

4. Tine usa la lift

Fa acest lucru chiar si pentru straini. Nu te ascunde intr-un colt al liftului sperand sa se inchida mai repede usile si sa nu mai intre nimeni in lift.

5. Nu intarzia

Nici la munca, nici la sedinte, nici nu termenul limita al predarii proiectelor. Ia-ti masuri ca sa nu te numeri printre cei care nu pot respecta o ora stabilita din timp.

6. Nu te muta la alte birouri

Daca ai ceva interesant de discutat si conversatia se prelungeste, propune sa va vedeti dupa orele de program decat sa-ti iei scaunul si sa te muti mai aproape. Colegul respectiv ar putea fi ocupat cu alte lucruri sau ai putea atrage atentia unor sefi ca pierzi timpul in loc sa-ti faci treaba.