6 pasi pentru o comunicare de succes
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cheia relatiilor de succes este, fara indoiala, o comunicare eficienta. Sigur, succesul nu se rezuma doar la comunicare, dar aceasta reprezinta un element esential! Si asa ajungem la o intrebare pertinenta: cum comunicam pentru a avea succes
Multi oameni considera ca e suficient sa spuna citeva cuvinte pentru a se face intelesi. Dar receptorii nostri (cei care ne asculta, voluntar sau nu), au in vedere mai multe lucruri. Ca si noi, de altfel! De aceea trebuie sa avem in vedere citeva elemente esentiale atunci cind comunicam.
1. Gindeste-ti un mesaj scurt si puternic! Nu vorbi mult, pentru ca oamenii se plictisesc repede si nu mai asculta. O regula simpla ne spune sa transmitem maxim de informatie cu minim de cuvinte. De aceea, atunci cind avem de comunicat ceva, e bine sa ne gindim inainte la ce vrem sa spunem. Eventual sa si notam in agenda, pentru a ne structura ideile mai bine.
2. Priveste-ti in ochi interlocutorul! Daca privirea rataceste inexplicabil in loc sa se indrepte spre interlocutori, acestia vor trata mesajul ca fiind lipsit de interes/importanta. Pentru maxim de eficienta priveste la persoanele carora te adresezi si cauta sa nu existe obstacole care sa obtureze canalul vizual.
3. Adopta o mimica si gesturi adecvate. Incearca sa iti subliniezi mesajul cu ajutorul unei mimici pe masura. Daca vrei sa fii ferm trebuie sa ai o figura ferma, nu una amuzata sau nepasatoare. La fel si gesturile. Ele trebuie sa sublinieze mesajul, sa il intareasca, nu sa il submineze prin semnale opuse. Nu trebuie sa folosesti gesturi largi, agresive, sau care sa inspire neimplicare, nepasare.
4. Foloseste o voce adecvata! O voce coplesita de emotie transmite nesiguranta si neincredere in mesaj. Pentru unii ea poate fi chiar un semnal de nesinceritate. De aceea trebuie sa ne antrenam vocea sa transmita ceea ce dorim. Vocea trebuie sa fie potrivit de puternica, cu o tonalitate joasa. E bine sa variezi intensitatea a vocii. Uneori poti vorbi mai tare, alteori mai incet, pastrand astfel treaza atentia celor carora te adresezi.
5. Foloseste un ritm potrivit! Ritmul vorbirii trebuie sa fie apropiat de cel al interlocutorilor, pentru ca acesta este ritmul lor preferat. Adaptindu-ne la interlocutor vom putea sa ii atragem mai usor atentia si sa ii transmitem mesajul dorit.
6. Alege tinuta potrivita! Stim cu totii deja ca atunci cind mergi la Roma te porti ca romanii. De aceea e important sa avem grija la tinuta noastra. O regula a comunicarii spune ca avem cu totii tentatia sa ne plasam in diverse roluri. Daca prin tinuta, postura si modul in care comunicam ne plasam intr-un rol defensiv sau chiar inferior, interlocutorii vor adopta o atutudine agresiva si superioara. Ei se plaseaza in rolul complementar si actioneaza asa cum le-am propus noi sa o faca, in mod inconstient.
In concluzie, putem avea succes in comunicare cu conditia sa exersam permanent. Cheia este un control permanent al elementelor pentru a tine sub control mesajul dorit. Fiecare element descris mai sus va beneficia de explicatii mai largi, separate, pentru a putea sa va faceti o idee despre cum poate fi mai usor stapanit.
Dar pana la urmatoarea intalnire va dorim sa comunicati liber si eficient!
Gabriel Ferugean, Director de training, www.bigpr.ro.
Concurs!
Raspunde la intrebarea de mai jos si castiga un curs de comunicare oferit de Big Media si aprobat de CNFPA (Consiliul National de Formare
Profesionala).
Cum v-au ajutat abilitatile de comunicare in ascensiunea profesionala
Lasa raspunsul in sectiunea de comentarii de mai jos.
Noutati