5 metode pentru o privire plina de inteles
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Specialistii in comunicare spun ca mesajele verbale reprezinta doar 7% din ceea ce comunicam. De aceea trebuie sa dam o atentie deosebita tuturor acelor componente care ne completeaza comunicarea verbala. Contactul vizual este un ingredient foarte important in reteta comunicarii de succes. Unii il pot mentine cu usurinta, altii cu mare dificultate. Ce poti face pentru a folosi cu usurinta acest instrument
1. Priveste-ti interlocutorul in ochi! Contactul vizual cu interlocutorii le transmite acestora un sentiment de incredere si siguranta. Exact ce ne dorim, pentru ca adauga credibilitate mesajului. Cauta mereu privirea celuilalt, mai ales cand vrei sa subliniezi un element care ti se pare esential pentru mesajul tau.
2. Priveste-ti interlocutorul atit timp cit trebuie! Durata optima pentru un contact vizual este de 3-5 secunde. Daca mentii contactul vizual sub 3 secunde o sa pari sovaitor, nesigur, temator. Daca il prelungesti peste 5 secunde, persoana privita va avea un sentiment neplacut, se va simti agresata si va intra in defensiva. Trebuie retinut faptul ca un contact vizual optim nu este unul continuu. Privim la interlocutor, dar mai privim si in alta parte. Privitul staruitor in ochi da o nota de agresivitate pe care trebuie sa o evitam in comunicare. Dorim un interlocutor relaxat si binevoitor, nu unul care se simte agresat si sta in defensiva, nu
3. Priveste-ti toti interlocutorii. Daca stai de vorba cu mai multe persoane, priveste-le pe toate, pe rand. In caz contrar, ceilalti se vor simti exclusi si isi vor pierde atentia. Sau vor incepe sa se intrebe de ce ii dai atentie unei singure persoane.
4. Comunica in spatii care permit un bun contact vizual! Cauta sa comunici in spatii care sa favorizeze contactul vizual. Evita intalnirile in locuri intunecoase, sau in care campul vizual poate fi restrans de diverse obiecte. Pentru mine cel mai frustrant este sa vobresc la conferinte in care sala are chiar in mijlocul ei unul sau doi stalpi ce ma impiedica sa pot privi simultan la toti participantii.
5. Fii atent la privirea interlocutorului! Daca interlocutorul clipeste foarte des e un semn de disconfort. Din contra, daca va clipi rar e intr-o stare de relaxare. De asemenea, daca iti sustine privirea inseamna ca e atent la ce ii spunem. Daca privirea ii e distrasa cu usurinta de alte lucruri, inseamna ca nu ai reusit sa ii castigi atentia, asa ca trebuie sa schimbi ceva in modul de comunicare, pentru a-i recastiga atentia!
Sfaturi pentru a reusi:
-Daca ai dificultati in a-ti privi in ochi interlocutorii incepe cu pasi mici!
-Arunca mai intii o scurta privire, apoi incearca sa prelungiti durata acesteia pana la 5 secunde (dar nu mai mult!).
-Nu privi de la inceput in ochii interlocutorului. Priveste in zona fruntii, intre ochi, urmand ca in timp sa incerci sa iti muti privirea si spre ochii celuilalt.
-Cand privesti la o persoana incearca sa fii prietenos si direct.
-Evita privirile insistente, pentru ca ele transmit un mesaj agresiv si neplacut.
-Contactul vizual este o metoda foarte simpla de a transmite mesaje pozitive sau negative. In functie de felul in care folosesti acest element poti sa fii convingator sau sa iti subminezi mesajul construit cu multa grija dar comunicat in mod nepotrivit. In concluzie, incercati sa va imbunatatiti modul de a privi spre cei cu care comunicati, pentru a deveni mai credibili si mai ascultati.
Gabriel Ferugean, Director de training, www.bigpr.ro.
Concurs!
Raspunde la intrebarea de mai jos si castiga un curs de comunicare oferit de Big Media si aprobat de CNFPA (Consiliul National de Formare
Profesionala).
Ati avut momente in cariera dumneavoastra cand nu ati putut sustine o privire din partea superiorului sau chiar a colegilor
Lasa raspunsul in sectiunea de comentarii de mai jos.
Noutati