Oana si Amza Pellea, Premiul de Excelenta la Cluj
1/10637
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Oana si Amza Pellea vor fi distinsi la cea de-a 5-a editie cu Premiul de Excelenta al Festivalului International de Film ¬Comedy Cluj¬.

Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoastere pentru intreaga activitate si sprijinul pe care marele actor l-a adus de-a lungul carierei sale la constructia comediei romanesti, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de multumire pentru curajul de a-i urma pe scena tatalui ei si pentru munca depusa de-a lungul vietii artistice pentru ca teatrul si filmul romanesc sa fie recunoscute si apreciate international.

Premiile ii vor fi acordate Oanei Pellea in cadrul evenimentului de vineri, 18 octombrie, ce va incepe de la ora 19:00, la Cinema Victoria.

Decernarea Premiului de Excelenta va fi precedata de proiectia filmului ¬I really hate my job¬ (r. Oliver Parker) in care Oana Pellea joaca alaturi de nume sonore ale filmului international: Shirley Henderson, Neve Campbell si Danny Huston.

Unul dintre cei mai mari actori din cinematografia romaneasca, maestrul Amza Pellea s-a nascut la data de 7 aprilie 1931 la Bailesti. Un reprezentant al promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s¬a impus ca unul dintre actorii consacrati ai scenei romanesti.

Filmografia lui cuprinde 50 de titluri, dintre care cele mai cunoscute, care l-au intiparit in memoria publicului romanesc sunt rolurile din: ¬Nea Marin Miliardar¬ (1981) (care va rula in cadrul festivalului), ¬Mihai Viteazul¬ (1970), ¬Neamul Soimarestilor¬ (1965), ¬Atunci i-am condamnat pe toti la moarte¬ (1971), ¬Imposibila iubire¬ (1983), ¬Osanda¬ (1976), ¬Nemuritorii¬ (1976) etc. Marele actor a decedat in data de 12 decembrie 1983 la Bucuresti la varsta de doar 52 de ani. Este inmormantat la cimitirul Bellu.

Oana Pellea s-a nascut la 29 ianuarie 1962 in Bucuresti. Actrita a studiat la Academia Romana de Teatru si Film si a terminat studiile in promotia 1984, la clasa prof. Sanda Manu.ᅡ A fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt, apoi a jucat pe scena Teatrului Bulandra si a participat la numeroase turnee in America de Nord, America de Sud, Japonia si Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionista.

Performantele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Masei din ¬Trei surori¬ a lui Cehov, dar si a lui Lucius din ¬Iulius Cezar" de W Shakespeare ¬ pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internationale pentru ¬Cea mai buna actrita¬.

Munca sa cinematografica include roluri in "Unde la Soare e frig" al lui Bogdan Dreyer, dar si in filme regizate de Alexandru Tatos, Dan Pita si Stere Gulea.ᅡ In 2006 a jucat alaturi de Clive Owen in filmul "Children of men", in regia lui Alfonso Cuaron, produs al studiourilor Universal Picture.

Acest film a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii. In 2007 a fost distribuita in productia britanica "I really hate my job", regia Oliver Parker, dar si in productia americana "Fire and Ice", regia Jean-Christophe Comar ("Pitof"). Cel mai recent rol al actritei este cel din drama Bibliotheque Pascal, in regia lui Szabolcs Hajdu.

La editiile precedente ale Festivalului International de Film ¬Comedy Cluj¬ au fost laureati cu Premiul de Excelenta, distinctie acordata pentru contributia adusa la dezvoltarea cinematografiei (si comedie) romanesti actorii Marin Moraru si Tora Vasilescu (2009), regizorul Geo Saizescu si actorul Sebastian Papaiani (2010), actrita Draga Olteanu Matei (2011) si actorul si regizorul Horatiu Malaele (2012).Cea de-a 5-a editie a Festivalului International de Film ¬Comedy Cluj¬ se va desfasura in perioada 11-20 octombrie la Cluj-Napoca si va cuprinde peste 100 de filme din 35 de tari, invitati din industria filmului romanesc si strain, evenimente conexe (workshop-uri, expozitii, piese de teatru, intalniri intre public si oameni din cinematografie).
Noutatile referitoare la festival sunt prezentate atat pe site-ul www.comedycluj.ro dar si pe pagina de facebook www.facebook.com/festivalulcomedycluj.

Sursa: comunicat de presa