askmen.ro  »  Going Out  »  Filme  »  Radu Jude pregateste un nou film: Inimi cicatrizate

Radu Jude pregateste un nou film: Inimi cicatrizate

4/44569
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Dupa premiera mondiala a scurtmetrajului ¬O umbra de nor¬, in cadrul sectiunii Quinzaine des Realiasateurs la Cannes 2013 si recompensarea in cadrul Zilelor Filmului Romanesc cu Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj in cadrul Transilvania International Film Festival si recent cu trofeul ¬Heart of Sarajevo"/ "Inima Orasului Sarajevo" pentru Cel mai bun scurtmetraj, regizorul Radu Jude pregateste un nou proiect cinematografic.

Este vorba despre ¬Inimi cicatrizate¬, o adaptare libera a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecherᅡsi in special a romanului omonim. Regizorul Radu Jude continua, cu acest nou proiect, sa exploreze "relatia omului cu corpul, cu finitudinea si cu degradarea corporala", tema abordata si in scurtmetrajul ¬O umbra de nor¬.

Legat de acest nou proiect regizorul Radu Jude mentioneaza: "cred ca forta cinematografului nuᅡsta in poveste, nici in diversele filozofii din spatele povestilor, ci in uriasa luiᅡcapacitate descriptiva.

Sper ca acest film nu va "spune" ceva, nu va avea unᅡ"sens", nu va comunica "semnificatii", sper doar ca el va arata, ca va oferiᅡdescrierea amanuntita a unei experiente umane limita la care sa ne raportam cuᅡduiosie, cu teama si cu respect."

Scenariul este finalizat, in prezent casa de productie Hi Film se ocupa de finantarea proiectului, producatori din Franta si Germania exprimandu-si deja interesul fata de acest film bazat pe viata si opera unuia dintre cei mai mari scriitori romani, Max Blecher - numit de Eugen Ionescu "Kafka roman" si considerat de critica literara un remarcabil reprezentant al literaturii autenticitatii.

Intre timp, scurtmetrajul "O Umbra de Nor" isi continua parcursul festivalier in aceasta toamna in cadrul Festivalului International de Film de la Milano.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor castigatoare a numeroase premii ¬Lampa cu caciula¬ si ¬Alexandra¬. Lungmetrajul de debut, ¬Cea mai fericita fata din lume¬ a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, ¬Toata lumea din familia noastra¬,ᅡ a fost proiectat in premiera mondiala laᅡFestivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie 2012.
¬Toata lumea din familia noastra¬ a obtinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d¬Or si Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului International de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.