Noul film al lui Jim Jarmusch, in premiera la Bucuresti
1/10855
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Noul film al celebrului regizor american Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive, un romance cu vampiri retro cool, va fi proiectat in premiera in Romania la Les Films de Cannes a Bucarest (25 ¬ 31 octombrie, CinemaPRO, Studio, Elvira Popescu).

Doi dintre cei mai influenti critici de film ai momentului sunt invitatii speciali ai festivalului: Scott Foundas, chief film critic la publicatia americana ¬Variety¬, si Nick James, redactorul-sef al prestigioasei revistei britanice ¬Sight & Sound¬

Jim Jarmusch si filmele cu vampiri ¬ doua alaturari care pareau improbabile pana la Only Lovers Left Alive, pelicula proiectata anul acesta in competitia Festivalului de la Cannes. ¬Vampirii n-au fost niciodata mai cool, mai cultivati si, sincer vorbind, mai umani ca in comedia romantica a lui Jim Jarmusch¬, scria de curand ¬Vanity Fair¬. Pentru revista ¬The Hollywood Reporter¬, este ¬cel mai bun film al lui Jim Jarmusch din ultimii ani, cel mai probabil de la Dead Man, din 1995¬.

Tom Hiddleston si Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticati a caror istorie de amor dureaza de cel putin cateva secole. Actualmente, el este un muzician underground profund deprimat din cauza drumului pe care a apucat-o omenirea, ea, o femeie puternica si enigmatica care locuieste in Tanger. Cand se reintalnesc, idila lor e perturbata de sosirea surorii ei mai mici (Mia Wasikowska), o tanara pe cat de extravaganta, pe atat de incontrolabila.

Jim Jarmusch este unul dintre cei mai celebrati autori de film contemporani. Original, idiosincratic, minimalist, cu un umor negru inconfundabil, Jarmusch a regizat filme de referinta ca Stranger than Paradise (1984), Down by Law (1986), Mystery Train (1989), Night on Earth (1991), Dead Man (1995), Coffee and Cigarettes (2003) sau Broken Flowers (Marele Premiu la Cannes, 2005).

O melodrama captivanta, superb jucata, cu doi actori fermecatori in rolurile principale - Tahar Rahim si Lea Seydoux ¬ este Grand Central, regizata de Rebecca Zlotowski. Productia proiectata in sectiunea Un Certain Regard la Cannes si adusa in premiera la Bucuresti a primit atentie speciala din partea criticii internationale, care l-a descris drept una dintre cele mai frumoase reveniri la Cannes, dupa debutul cu Belle epine (inclus in Semaine de la Critique 2011). Ovationat la premiera canneza, Grand Central - drama sociala si pasionant film de dragoste - s-a plasat printre favoritii sectiunii la premii. Actiunea este plasata intr-o centrala nucleara, unde un tanar angajat se indragosteste de frumoasa sotie a unui coleg.

Cinefilii romani sunt invitati sa-i intalneasca la aceasta editie a Les Films de Cannes a Bucarest pe doi dintre cei mai influenti critici de film ai momentului: Scott Foundas, de la ¬Variety¬, si Nick James, redactorul-sef al prestigioasei revistei britanice ¬Sight & Sound¬. Cei doi critici se vor intalni cu studentii scolilor de film si vor introduce si modera discutiile pe marginea catorva filme din program.

Scott Foundas este chief film critic al publicatiei americane ¬Variety¬, pozitie pe care a ocupat-o anterior la renumita revista ¬Village Voice¬. Intre 2010 si 2012, a ocupat functia de director adjunct de programe pentru Film Society du Lincoln Center, fiind in acelasi timp contributing editor al revistei ¬Film Comment¬ si membru al comitetului de selectie al New York Film Festival. Articolele sale au aparut si pe Indiewire.com sau in ¬The New York Times¬. Este consultant special al Festivalului de la Cannes si membru al National Society of Film Critics din SUA.Nick James este redactorul-sef al ¬Sight & Sound¬, una dintre cele mai influente publicatii din lume dedicate cinematografiei, editata de British Film Institute. De-a lungul timpului, Nick James a scris articole despre film, literatura si arta pentru ¬The Guardian¬, ¬The Observer¬, ¬The Independent¬, ¬US Vogue¬, ¬Time Out¬, ¬The London Review of Books¬ si ¬The Literary Review¬. In 2011, a primit o medalie speciala din partea Telluride Film Festival, in numele ¬Sight & Sound¬, pentru remarcabila contributie a revistei in lumea filmului.

Cei interesati isi pot cumpara in avans bilete, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului.

De vineri, 11 octombrie, au fost puse in vanzare bilete si la mult-asteptatul Only God Forgives, continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling, All is Lost, cu Robert Redford, A Touch of Sin, de Jia Zhangke, premiat pentru scenariu la Cannes, controversatul L¬Inconnu du lac - Premiul de regie Un Certain Regard pentru Alain Guiraudie - si Van Gogh, in regia lui Maurice Pialat.ᅡ Programul proiectiilor pentru aceste filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro.ᅡ Lista filmelor pentru care se pun in vanzare bilete va fi actualizata in permanenta pe www.filmedefestival.ro.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. Editia a patra va fi organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film si Asociatia Macondo.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc intre 25 si 31 octombrie, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.