La Vie d"Adele, Palme d"Or-ul de anul acesta, in Romania
1/10876
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Adele: Capitolele 1 si 2 (La Vie d'Adele: Chapitres 1 & 2, titlul original, Blue Is The Warmest Color, titlul in limba engleza), castigatorul Palme d¬Or 2013, va avea premiera in cinematografele din Romania pe 1 noiembrie. Filmul spune povestea de dragoste a unei adolescente in varsta de 15 ani, varsta intrebarilor, a cautarilor si a descoperirilor.

Regia este semnata Abdellatif Kechiche (Games of Love and Chance, The Secret of the Grain, Black Venus), iar in rolurile principale regasim doua actrite franceze: pe Adele Exarchopoulos si pe Lea Seydoux (Mission Impossible: Ghost Protocol, Inglorious Basterds, Robin Hood, Midnight in Paris).

Produs de Quat¬sous Films (compania regizorului) si de Wild Bunch, Adele: Capitolele 1 si 2 este distribuit in Romania de Independenta Film. Pelicula a avut un buget de 4 milioane de euro.

Filmul va avea premiera pe 1 noiembrie, si va avea o proiectie speciala in cadrul evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest, unde va fi prezent si regizorul francez Abdellatif Kechiche.

Adele: Capitolele 1 si 2 (Blue Is The Warmest Color, in UK si USA; La vie d'Adele - Chapitre 1 & 2, in Franta) a prilejuit anul acesta un moment unic la Cannes: pentru prima oara in istoria Festivalului, Palme d¬Or-ul a fost inmanat atat regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cat si actritelor din rolurile principale (Adele Exarchopoulos si Lea Seydoux). La acelasi eveniment, regizorul a obtinut si premiul FIPRESCI.

Zilele trecute, La Vie d'Adele a participat la Festivalul International de Film de la New York.

Cum a fost primit La Vie d'Adele in Franta
Aproape 50.000 de spectatori (din 280 de spectacole) au venit sa vada filmul lui Abdellatif Kechiche numai in prima zi in care acesta a intrat in cinematografele din Franta.

Weekend-ul premierei (9-13 octombrie) a totalizat peste 250.000 de spectatori.

In primele 5 zile, circa 260.000 de spectatori au vizionat castigatorul Palme d¬Or 2013, La Vie d'Adele. Asta in conditiile in care durata mare a filmului (trei ore) reduce numarul obisnuit al difuzarilor pe zi.

Cine este Abdellatif Kechiche
Regizorul Abdellatif Kechiche are 53 de ani si este de origine tunisiana. La varsta de 6 ani, familia sa a decis sa emigreze in Franta, el crescind in Nisa.

In 2005 si in 2008 castiga Cesar-ul pentru Games of Love and Chance (2003) - ¬Cel mai bun scenariu¬, ¬Cel mai bun film¬, ¬Cel mai bun regizor¬. Respectiv pentru The Secret of the Grain (2007) - ¬Cel mai bun regizor¬, ¬Cel mai bun scenariu¬, ¬Cel mai bun film¬. Acesta din urma, The Secret of the Grain, a obtinut si premiul FIPRESCI plus alte trei premii si a fost selectat in competitia oficiala pentru ¬Leul de Aur¬ la Festivalul de la Venetia, in 2007.

In 2008 i se decerneaza medalia Charlemagne pentru media europeana, atat lui Abdellatif Kechiche, cat si regizorului de origine turca Fatih Akin.

La Vie d'Adele este cel de-al cincilea lungmetraj al sau.