Igor Cobileanski lanseaza La limita de jos a cerului
1/10570
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cel mai recent film al regizorului Igor Cobileanski, ¬La limita de jos a cerului¬, ajunge in cinematografele din Romania incepand cu 27 septembrie 2013.

Debutul in lungmetraj de cinema al cineastului basarabean, autor al celebrelor scurtmetraje ¬Cand se stinge lumina¬, ¬Sasa, Grisa si Ion¬ si ¬Plictis (si inspiratie)¬, a avut premiera mondiala in aceasta vara, la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, in competitia East of the West, fiind remarcat de presa internationala.

¬Un film de arta solid, cu accente de umor negru¬, scria ¬The Hollywood Reporter¬ dupa premiera mondiala de la Karlovy Vary, unul dintre cele mai vechi si mai importante festivaluri din Europa.

Prestigioasa revista britanica ¬Sight & Sound¬ a apreciat interpretarea subtila a tanarului actor Igor Babiac si suflul de thriller psihologic al filmului: ¬Rareori un personaj principal a fost portretizat cu atata acuitate, simpatia initiala a publicului fiind subminata progresiv de intelegerea faptului ca acesta actioneaza mult dincolo de normele morale si de rutina incalcarii legilor¬.

Cu un scenariu scris de Corneliu Porumboiu si Igor Cobileanski, ¬La limita de jos a cerului¬ spune povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant marunt de droguri care traieste intr-un orasel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al sau il taraste dupa el in visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa il bate la cap sa isi gaseasca un serviciu, iar femeia pe care o iubeste urmeaza sa plece cu iubitul care trebuie sa iasa din arest preventiv. Viorel decide sa isi schimbe viata in bine, insa realizeaza curand ca binele e o chestiune relativa...

Filmarile au avut loc in Republica Moldova, iar post-productia a fost realizata la Bucuresti. In distributie apar Igor Babiac, student la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau,ᅡ Sergiu Voloc ¬ actorul distribuit de Igor Cobileanski in toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actrita de teatru din Bucuresti, indragitul actor Igor Caras-Romanov si Angela Ciobanu.

Imaginea poarta semnatura lui Oleg Mutu, unul dintre cel mai bine cotati directori de imagine din Romania, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen si Cristina Ionescu. Producator este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producator executiv si story editor, Mihaela Popescu.

¬La limita de jos a cerului¬ a primit o finantare de 1.282.395 de lei din partea Centrului National al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidentei la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

Regizorul Igor Cobileanski s-a nascut in 1974, la Chisinau. A absolvit Facultatea de Regie si Film a UNATC Bucuresti, in 1995. A revenit la Chisinau, unde a inceput sa regizeze videoclipuri (sase numai pentru trupa Zdob si Zdub), spoturi publicitare si filme documentare (¬Murind pentru Madrid¬, ¬Rasaritul Baltilor¬, ¬Legendele Tipovei¬, in intervalul 1999 - 2000).

In 2006, a regizat primul sau scurtmetraj de fictiune, ¬Cand se stinge lumina¬, unul dintre cele mai populare filme scurte autohtone din ultimul deceniu. Au urmat ¬Sasa, Grisa si Ion¬ (2006) si ¬Plictis (si inspiratie)¬ (2007), selectate la numeroase festivaluri internationale si premiate la Trieste Film Festival sau Betting on Short Film Festival. ¬Plictis (si inspiratie)¬ a castigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2008. Cobileanski a mai regizat lungmetrajul de televiziune ¬Tache¬, cu Mircea Diaconu in rolul principal.Saga Film este o companie de productie din Bucuresti, infiintata in anul 2000 de Alexandru Teodorescu. Initial, a produs doar reclame TV pentru piata locala si cea internationala, trecand usor spre productia de scurtmetraje si lungmetraje de cinema. Printre altele, Saga Film a co-produs filmul premiat cu Palme d¬Or, ¬4 luni, 3 saptamani si 2 zile¬, in regia lui Cristian Mungiu (produs de Mobra Film), si a produs ¬Periferic¬, al lui Bogdan George Apetri, un lungmetraj distins cu numeroase premii.
Facebook: https://www.facebook.com/limitacerului
Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei, Programului MEDIA al Uniunii Europene si Netherlands Production Platform, 8Cent East Market Warsaw, Les Arcs

Co-finantatori: Starcom Mediavest Group, Zenith Media, Initiative Media, Mindshare, Mediaedge, Media Direction, Raiffeisen Bank, Romaqua Group, Spoon Media, Optimedia, Violet Advertising,

Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerrilla, Zile si nopti, Cinematique, Cinemagia.ro, Ziare.com, Realitatea.net,ᅡ CinemaRx.ro,ᅡ Money.ro,ᅡ Orasulm.eu, Liternet.ro, Ziarul Metropolis, Filmreporter, Filme-carti.ro, CooperativaUrbana.ro, Cinefan.ro,ᅡ Blogdecinema.ro, Libraria Carturesti, FAB Romania

Sursa: Saga Film