askmen.ro  »  Going Out  »  Filme  »  Filmul clasic romanesc la Festivalul Dilema Veche

Filmul clasic romanesc la Festivalul Dilema Veche

4/44360
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Dupa un periplu prin cateva orase ale tarii: Constanta, Ploiesti, Onesti, Falticeni ¬ acolo unde numarul mare al spectatorilor a demonstrat ca, dincolo de latura nostalgica sau rolul educational asumat, filmul clasic romanesc poate face inca eveniment ¬, CARAVANA FILMULUI ROMANESC ¬ Capodopere ale cinematografiei nationale se opreste, pentru o seara, pentru o ora si jumatate, la Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia.

Seara de 31 august va insemna, asadar, intalnirea publicului din Alba Iulia cu unul dintre filmele itinerate de CARAVANA, in aceasta vara: SECVENTE de Alexandru Tatos.

Aflat la a doua editie, Festivalul Dilema Veche ofera o experienta culturala speciala prin alaturarea mai multor domenii ale culturii si ale artei. Acest lucru prinde viata intr-un spatiu special ales: Cetatea Alba Carolina, un loc care nu ne da voie sa uitam ca prezentul se intampla doar sprijinindu-se pe trecut, fie ca il continua, fie ca il neaga.

In aceasta idee, alegerea facuta de organizatorii Festivalului de a prezenta tocmai acest film nu este una intamplatoare. Critica de specialitate considera ca cei care au pus, inainte de 1989, bazele cinematografiei romanesti moderne, din care isi trage seva ¬ direct, spun unii, doar intamplator, spun altii ¬ Noul Val a cinema-ului romanesc actual sunt:ᅡ Lucian PINTILIE (prin RECONSTITUIREA),ᅡ Mircea Daneliuc (prin PROBA DE MICROFON) si Alexandru Tatos (prin SECVENTE).

Ei au ¬indicat calea: cinematograful adevaratᅡera (= nu putea fi decat) acel cinema care ia pulsul actualitatii, intervenind in realitatea trucata a epocii cu intensitatea uneiᅡcamere-laserᅡce arde rece straturile protectoare ale acesteia, mergand pana la adevarul (netrucat) din spatele lor.¬, noteaza Alex Leo Serban (Cele doua batai de pleoapa ale modernitatii), chiar daca ¬nici Daneliuc, nici Pintilie (si nici Tatos) nu renunta la decupajul analitic, adica la normele modului clasic de a povesti in imagini cinematografice.¬, continua Andrei Gorzo (Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gandi cinemaul, de la Andre Bazin la Cristi Puiu).

SECVENTE este cel mai rezonant film al lui Alexandru Tatos. Realizat in 1982, dar destul de putin rulat inainte de 1989 din cauza piedicilor puse de autoritati, pelicula face parte din filmografia densa a regizorului, care mai enumara: Mere rosii, Duios Anastasia trecea, Casa de pe campuri, Fructe de padure, Secretul armei... secrete si multe altele.

Format din douaᅡscurt-metrajeᅡsi de unᅡmediu-metraj (Telefonul, Prospectia, Patru palme), aflate insa in legatura, filmul isi plaseaza actiunea ¬chiar in mijlocul facerii unui film, cu personajele lui ¬ de la regizor la actori si figuranti ¬ jucand, rand pe rand, ᅡrolurileᅡ din fata si din spatele ecranului si descoperind, in cursul acestui proces, ca rolurile din viata reala sunt infinit mai greu de jucat.¬ (Alex Leo Serban ¬ Cele doua batai de pleoapa ale modernitatii).
Din distributie fac parte: Mircea Diaconu, Geo Barton, Ion Valcu, Emilia Dobrin, Dragos Paslaru, Costica Draganescu, Luminita Gheorghiu si insusi regizorul, precum si directorul de imagine Florin Mihailescu.

Asadar, va invitam sambata, 31 august, ora 22.00, la Palatul Principilor Ardealului din Cetatea Alba Iulia, pentru a viziona filmul SECVENTE, regia Alexandru Tatos, film prezentat in cadrul Festivalului Dilema Veche, prin CARAVANA FILMULUI ROMANESC ¬ Capodopere ale cinematografiei nationale.

In perioada urmatoare, Caravana Filmului romanesc ¬ capodopere ale cinematografiei nationale va ajunge la Mangalia, in perioada 4-14 septembrie si isi va continua drumul in alte orase, precum Slatina si Gura Humorului.