Filme romanesti de la Festivalul de Film din Cottbus
1/10873
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Intre 5 si 10 noiembrie 2013 are loc Festivalul International de Film Est-European de la Cottbus/ Germania, dedicat celor mai recente catre productii cinematografice de calitate provenite din Europa de Est. Institutul Cultural Roman din Berlin sprijina in calitatea sa de partener cu traditie indelungata al festivalului prezenta romaneasca la Cottbus.

Cinematografia din Romania este si anul acesta la loc de cinste cu o serie importanta de productii recente de film atat de lungmetraj, cat si de scurtmetraj.

Filmul ¬Roxanne¬, in regia lui Valentin Hotea a fost invitat in competitia de lungmetraj a festivalului. "Roxanne" spune povestea lui Tavi Ionescu, de 38 de ani, caruia inca ii place sa copilareasca.

El isi imparte viata intre grafica pe calculator, o mama bolnava si Oana, care inca spera ca el sa se implice in relatia lor. Pentru Tavi, totul se va complica insa din ziua in care se hotaraste sa-si ceara dosarul de la Securitate. Filmul a fost invitat anul acesta si la Festivalul International de Film de la Locarno.

Tot in cadrul competitiei de lungmetraj a fost selectat si pelicula ¬La limita de jos a cerului¬, in regia lui Igor Cobileanski, dupa un scenariu de Corneliu Porumboiu. Filmul il are ca personaj central pe Viorel, un traficant marunt de droguri care traieste intr-un orasel uitat de lume din Republica Moldova.

In cadrul competitiei de scurtmetraj participa din Romania regizorul Andrei Tanase cu pelicula ¬Claudiu si pestele¬, filmul ¬Probleme de familie¬, in regia Ruxandrei Ghitescu, precum si scurtmetrajul ¬Colecaia de arome¬, in regia lui Igor Cobileanski.

Totodata Festivalul International de Film Cottbus prezinta in cadrul sectiunii Spektrum peliculele¬Killing Time¬, in regia lui Florin Piersic Jr. si ¬Lupul¬, in regia lui Bogdan Mustata.
La sectiunea Fokus - Osteuropa der Regionen va fi proiectat filmul ¬Talking Letters¬, a carui regie este semnata de artistul vizual, Pavel Braila.

Festivalul International de Film de la Cottbus a fost infiintat in 1991, cu intentia de a face simtita prezenta filmelor din Europa de Est pe piata germana si de a urmari cum reflecta regizorii din fostele tari socialiste schimbarile sociale si politice din statele lor de provenienta.

De la infiintarea sa, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de intalnireᅡ intre scena de film est si central europeana si cea germana. Revista Variety a enumarat Festivalul de la Cottbus printre cele mai importante 50 de festivaluri din intreaga lume.