Echipa filmului Pozitia copilului ? reactie la declaratia deputatului Victor Cristea
1/10718
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Pozitia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimata in timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementeaza Ordinul Artistilor, reflecta, din pacate, o atitudine des intalnita in randul politicienilor si institutiilor din Romania, aceea ca arta si cultura, in general, trebuie controlate mai atent de catre stat, si demonstreaza o profunda neintelegere a ceea ce inseamna actul artistic.

Invocand ¬cuvintele urate¬ din filmul ¬Pozitia copilului¬, regizat de Calin Peter Netzer, deputatul Victor Cristea sustine: ¬Cred ca trebuie mai multa atentie. Eu stiu ca in Constitutie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin munca, prin roadele muncii¬.

Declaratia vine si in contextul schimbarilor din ultimii ani, in care institutii de cultura foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finantarile pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ. Lipsa unui sprijin coerent si pe criterii solide din partea statului se resimte in toate domeniile culturii, inclusiv in cinematografie, cel mai bun ambasador pe care l-a avut Romania in ultimii ani.

Filmul ¬Pozitia copilului¬ nu a fost premiat pentru ca ¬se doreste denigrarea poporului roman si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru¬, ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme romanesti multi-premiate in ultimii ani. De altfel, retorica unei ¬conspiratii mondiale¬ ar fi putut fi ignorata daca nu ar fi fost expusa de un deputat al Romaniei cu putere de decizie in Comisia pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport.

¬Faptul ca declaratia vine din partea unui deputat care face parte din Comisia de Educatie arata in ce fel este pozitionata cultura, cum este inteles statutul artistului si al produselor culturale in procesul de educatie din Romania. Nu ne intereseaza ce promoveaza produsul cultural, ne intereseaza sa analizam cu stiinta si fara stiinta in continut¬, declara producatoarea filmului, Ada Solomon.

¬S-au scris sute de pagini despre Pozitia copilului in presa mondiala, dar niciodata nu s-a facut referire la limbaj. S-a remarcat, intr-adevar, calitatea dialogurilor, realismul de o profunzime rar intalnita in scriitura acestui film. Ba, mai mult, s-a mentionat performanta extraordinarei Luminita Gheorghiu, care a fost catalogata drept una dintre cele mai mari actrite in acest moment pentru performanta ei din Pozitia copilului¬, adauga Ada Solomon.

¬Pozitia copilului¬ este primul lungmetraj romanesc premiat vreodata cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin si a fost desemnat sa reprezinte Romania la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. Filmul a avut un traseu spectaculos in cinematografele din Romania, mentinandu-se pe primele pozitii in box office-ul autohton. Pana in prezent, a avut peste 115.500 de spectatori la cinema si incasari de circa 1,25 miloane de lei.

Filmul are distribuitor in peste 20 de teritorii, inclusiv Mexic, Brazilia, Japonia, Taiwan, Australia si Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Norvegia, Danemarca, Grecia, Franta, Benelux, Italia, Spania. Distribuitorul international Beta Cinema negociaza in prezent pentru Statele Unite, China si tarile din Orientul Mijlociu. Recent, ¬Pozitia copilului¬ a fost lansat pe DVD si poate fi gasit in magazinele de specialitate din tara.

¬Pozitia copilului¬ este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele ¬Maria¬ (2003) si ¬Medalia de onoare¬ (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu, Vlad Ivanov si Tania Popa.

¬Pozitia copilului¬ este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO Romania.

Sursa: comunicat de presa

http://youtu.be/ZtoCo9pJ2yU