askmen.ro  »  Going Out  »  Filme  »  Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara - editia a patra

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara - editia a patra

4/44234
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Astazi, 26 august, incepe cea de-a patra editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, care are loc in Port Cultural Cetate din Judetul Dolj si care, in acest an, este dedicata comediei balcanice.

Timp de 6 zile, "degustatorii de Film si Arta culinara" vor putea vedea la Cetate filmele unor importanti regizori din Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria, Turcia, Croatia, Slovenia, Macedonia si Kosovo, care provoaca rasul spectatorilor prin cele mai diferite forme de umor: mostenirea lui Nastratin Hogea si Pacala (Petar cel Istet la bulgari si macedoneni), dusa la absurd, ironie delicata sau autoironie lucida, satira sociala detasata sau virata in culori intunecate.

Astazi,ᅡ de laᅡ ora 18.00, Divan Film Festival 2013 debuteaza cu un traseu cat se poate de balcanic care incepe de la pictura, ajunge la carte si, ulterior, la doina, de unde trece la mancare ca sa incheie seara cu film.

Din sumarul zilei:
Vernisajul expozitiei A Solo Show by Andrei Gamart
Expozitia de pictura a artistului Andrei Gamart face parte din proiectul Danubian Resident, dedicat artelor vizuale si lansat de Portul Cultural Cetate in parteneriat cu Zorzini Gallery din Bucuresti.

Institutiile organizatoare isi propun sa creeze o retea internationala de rezidente artistice incepand cu Portul Cultural Cetate drept reper pentru Romania.

Primul artist rezident desemnat este Andrei Gamart care, in urma unei perioade de lucru de sase saptamani la Portul Cultural Cetate, prezinta o expozitie sustinuta de Zorzini Gallery.

Andrei Gamart (n. 1980) este un artist roman de origine basarabeana, absolvent al Scolii de Arta de la Chisinau, care stapaneste tehnicile picturii, desenului si pe acelea ale gravurii, iar activitatea sa expozitionala il califica atat local cat si international drept unul dintre cei mai promitatori artisti romani emergenti.

Lansarea volumului Evadarea din Balcani
Volumul Evadarea din Balcani contine comunicarile primului simpozion dedicat filmului balcanic, care a avut loc la Cetate, in cadrul editiei de anul trecut a Divan Film Festival.

Evenimentul este prezintat de criticul de cinema Magda Mihailescu si prof. univ. Lydia Papadimitriou (Univ. John Moores din Liverpool).

Concert Grigore Lese
Grigore Lese, singurul artist care abordeaza scenic doina, gen muzical inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, il va avea ca invitat special pe artistul iranian Amir Heidarkhodaee (setar persan, tambour, voce), impreuna cu care va oferi un recital de mare exceptie si rafinament, pornind de la rezonante sonore stravechi, autohtone si persane.

Grigore Lese a fost invitat sa sustina concerte la unele dintre cele mai importante manifestari culturale de gen. De-a lungul timpului a concertat in catedrale si prestigioase sali de concerte din Suedia, Elvetia, Austria, Germania, Spania, Ungaria, Italia, Olanda, Franta, Japonia, China, Statele Unite ale Americii.

Show gastronomic marca Mircea Groza

Mircea Groza, bucatarul care gateste mancare romana, are o colectie de peste 300 de retete, si le va pregati invitatilor surprize culinare greu de refuzat.

Proiectie de film - Cine canta acolo/ Who's Singin' Over There/ Ko to tamo peva

Cine canta acolo/ Who's Singin' Over There/ Ko to tamo peva (1980, Iugoslavia, sc. Dusan Kovacevic, r. Slobodan Sijan, i. Bozidar Bota Nikolic, cu: Pavle Vujisic, Dragan Nikolic, Danilo Bata Stojkovic, Aleksandar Bercek, Slavko Stimac, comedie neagra, 86 min.)Filmul a castigat premiul juriului la Montreal (1981), premiul Arena de Aur la Pola in 1980 pentru cel mai bun actor in rol secundar (Aleksandar Bercek) si a fost votat ca cel mai bun film iugoslav din toate timpurile, in 1996, de catre Academia iugoslava de film.

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara are loc in fiecare an, la sfarsitul lunii august, in localitatea Cetate din judetul Dolj. Divan Film Festival este prezentat de Canalul de filme TV 1000, finantat de Central
National al Cinematografiei si sustinut de Institutul Cultural Roman.