askmen.ro  »  Going Out  »  Filme  »  Corneliu Porumboiu lanseaza Metabolism

Corneliu Porumboiu lanseaza Metabolism

4/44246
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism este titlul celui mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu (Politist, Adjectiv, A fost sau n-a fost), care va avea premiera pe 20 septembrie. Din distributie fac parte Bogdan ¬Boogie¬ Dumitrache, Diana Avramut, Alexandru Papadopol ¬Papi¬ si Mihaela Sarbu.

Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism (titlul in engleza: When Evening Falls on Bucharest or Metabolism) va fi distribuit in Romania de Independenta Film si international de Wild Bunch.

Ideea lui Metabolism. Sau cadrele lungi de tip Porumboiu

Regizorul Corneliu Porumboiu povesteste cum i-a venit ideea acestui film si, in acelasi timp, dezvaluie una din explicatiile pentru faimoasele sale cadre lungi, marca Porumboiu:

¬Scriam deja la scenariu, cand a fost propus un proiect de lege care ar fi schimbat modul de finantare a filmelor in Romania: ca sa obtin fonduri, ar fi trebuit sa prezint nu doar scenariul, ci si un storyboard detaliat.

Nu am fost de acord cu aceasta lege, dar mi-a amintit de perioada mea de pregatire ca cineast. Limitarile presupuse de pelicula de 35mm, nevoia de a planifica fiecare cadru au facut parte din formarea mea. Ca urmare a acestor restrictii s-a dezvoltat si aplecarea mea fata de repetitii si cadre lungi. Deci am vrut sa vorbesc despre nasterea unui film si constrangerile aferente ei.¬

¬...M-a inspirat povestea unui prieten cineast, care si-a investit toti banii in productia unui film de-al sau, inceputa acum zece ani si apoi sistata in toiul filmarilor. Am fost inspirat de ideea unei filmari fara sfarsit¬ Pana la urma, am vrut mai ales sa intorc camera spre meseria regizorala, sa arat cum lucram, metodele pe care le folosim, cum se realizeaza un proiect; sa arunc o privire in spatele cortinei.¬

Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism la festivalurile europene si internationale
Pelicula Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism a fost deja selectionata in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Locarno (Elvetia), care s-a desfasurat in perioada 7 - 17 august 2013.

De asemenea, zilele trecute, cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu a concurat la cea de-a 19-a editie a Festivalului de la Sarajevo (16 - 24 august 2013).

Imediat dupa lansarea din Romania din 20 septembrie, Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism va merge la New York, fiind selectionat in competitia oficiala a celei de-a 51-a editii a Festivalului de Film de la New York, care se va desfasura in perioada 27 septembrie - 13 octombrie 2013.

Aici, pelicula romaneasca a lui Porumboiu se va afla in respectabila vecinatate a unor filme mult asteptate precum: La Vie Secrete d¬Adele, de Abdellatif Kechiche (castigatorul Cannes 2013), Inside Llewzn Davis, de Joel si Ethan Coen, Only Lovers Left Alive, de Jim Jarmusch, Nobody¬s Daughter Haewon, de Hong Sang-soo. Sau The Invisible Woman, de Ralph Fiennes si Mitty, de Ben Stiller, ambele fiind debuturi regizorale.

Sinopsis
Suntem in mijlocul filmarilor. Paul, regizorul (interpretate de Bogdan ¬Boogie¬ Dumitrache), are o relatie amoroasa cu Alina, o actrita dintr-un rol secundar (jucata de Diana Avramut).

A doua zi se vor filma ultimele scene in care apare Alina. Paul se hotaraste (...) sa filmeze o scena nud cu ea. Paul se trezeste de dimineata, plin de indoieli, si isi schimba planurile: in loc sa filmeze scena nud, ii spune producatorului ca are o criza de ulcer. Apoi isi ia o zi libera pentru a se intalni cu Alina. Treptat, filmul se intrepatrunde din ce in ce mai mult cu viata reala, iar filmarea ia o turnura neasteptata.Sursa: Punk Pr