askmen.ro  »  Going Out  »  Filme  »  Controversele marilor ecrane

Controversele marilor ecrane

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Nu o data s-a intamplat, de-a lungul istoriei cinematografice, sa se declanseze un scandal de proportii datorita subiectului unei pelicule in curs de sau deja lansata. Multe dintre aceste filme au ajuns ori sa inregistreze incasari record ori sa fie interzise.
Natural Born Killers (Nascuti Asasini)
In anul 1994, Oliver Stone lanseaza unul dintre cele mai controversate filme ale ultimului deceniu, "Natural Born Killers", avandu-i in rolurile principale pe Woody Harrelson si Juliete Lewis. Cei doi actori interpreteaza rolurile unor criminali in serie care devin peste noapte vedete datorita massmediei.

Controversa: desi intentia a fost aceea de a parodia massmedia si interesul pe care il trezeste violenta in randul oamenilor, au existat o serie de criminali care s-au inspirat din film, mai mult de 12 crime fiind infaptuite dupa acelasi model.
Fahrenheit 9/11
In acest film Michael Moore, un cunoscut regizor american, isi indreapta atentia catre administratia Bush si actiunile acesteia in urma atentatului de la 11 septembrie 2001.

Controversa: Moore examineaza si analizeaza de ce presedintele Bush si apropiatii acestuia au evitat , la inceput, sa ii acuze pe sauditi in legatura cu drama care s-a petrecut in urma cu 6 ani, desi 15 din 19 teroristii vinovati erau din Arabia Saudita.
A clockwork orange (Portocala Mecanica)
Intr-o Anglie a viitorului, o banda de adolescenti face ravagii, atacand si brutalizand oameni inocenti in fiecare seara. Unul dintre componentii bandei este capturat de politie si condamnat la inchisoare. Pentru a-si reduce pedeapsa, accepta sa intre intr-un program special in care este invatat sa devina un om pasnic care uraste violenta. Programul are efectul scontat iar personajul este eliberat. Incapabil de violenta, este vulnerabil deoarece dusmanii din trecut il urmareau.

Controversa: In SUA a fost considerat un film pornografic. Reactia publicului britanic a fost si mai violenta. Scandalul iscat in jurul peliculei si faptul ca au fost raportate mai multe crime asemanatoare celor din film l-au determinat pe Kubrik sa retraga filmul din cinematografe. Nu a mai fost diponibil pana in anul 2000, la un an dupa moartea regizorului.
The Passions of Christ (Patimile lui Hristos)
Patimile lui Hristos se concentreaza asupra ultimelor 12 ore din viata lui Iisus din Nazareth. Filmul incepe in Gradina Ghetsemani, unde Iisus a mers sa se roage dupa Cina cea de taina. Iisus rezista tentatiilor lui Satan si, tradat de Iuda Iscariot, este arestat, judecat si condamnat la moarte prin rastignire.Controversa: Intentia lui Mel Gibson a fost de a reda cat mai fidel sacrificiul lui Hristos pentru omenire. Ceea ce a rezultat a fost, de fapt, declansarea unui razboi cultural nemaintalnit in istoria Hollywood-ului.
The Last Temptation of Christ
Regizat de Martin Scorsese in anul 1988 prezinta povestea tamplarului Iisus care, chinuit de tentatiile demonilor, macinat de sentimentul de vina pentru ca fabrica cruci pentru romani, mila fata de omenire, vrea sa afle ce doreste Dumnezeu de la el. Atunci cand misiunea lui se apropie de sfarsit se confrunta cu cea mai mare tentatie, aceea de a duce o viata normala.

Controversa: Multi oameni au manifestat impotriva acestui film. Un grup de credinciosi s-au oferit sa cumpere pelicula pentru suma de 6,5 milioane de dolari, pentru a o distruge. Unele cinematografe au refuzat sa difuzeze acest film.

Victor, Redactia AskMen.ro

 

Cauta in site