Cei mai buni regizori in viata
4/4207
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Steven Spielberg, Francis Ford Coppola si Martin Scorsese sunt numai trei dintre cei mai inteligenti, rafinati, ganditori si geniali regizori ai zilelor noastre. Filmele lor ne-au lasat de multe ori fara cuvinte si constituie adevarate capodopere cinematografice.

Steven Spileberg

`Lista lui Schindler`, `Jurassic Park`, `E.T.` si `Catch me if you can` sunt doar cateva dintre filmele cu care Spielberg ne-a impresionat. A castigat de trei ori premiul Oscar, iar averea sa este estimata la trei miliarde de dolari. Revista `Time` l-a nominalizat pe lista celor mai influente 100 de personalitati ale secolului.

Francis Ford Coppola

A castigat Oscarul de cinci ori pentru regie, productie si scenariu. Nascut la 7 aprilie 1939, Francis Ford Copolla a regizat capodoperele `Nasul`, `Apocalypse Now` si `Dracula`.

Gus Van Sant
Si-a inceput cariera regizorala realizand spoturi tv, iar in filmele sale nu promoveaza modele de viata. A fost nominalizat la Oscar pentru regie si coloana sonora. Printre cele mai notabile pelicule ale sale se numara `Psycho` si `Good Will Hunting`.

David Fincher
Daca ti-au placut `Seven`, `The Game`, `Fight Club` sau mai nou, `Zodiac`, trebuie sa stii ca David Fincher este regizorul din spatele lor. Este cunoscut in bransa pentru talentul cu care portretizeaza personaje intunecate si malefice, asa cum a facut-o in `Seven` si `Fight Club`.

Quentin Tarantino
Nascut la 27 martie 1963, Tarantino este regizor, actor si castigator al premiului Oscar pentru scenariu. Cele mai celebre filme ale sale sunt `Kill Bill`, `Pulp Fiction` si `Grindhouse`.

Roman Polanski
A castigat si el Oscarul pentru regie, scenariu si productie. Si-a inceput cariera cinematografica in Polonia, iar mai apoi s-a afirmat la Hollywood regizand in ` Rosemary`s baby` si `Chinatown`. A avut o viata extrem de tumultoasa. In 1968, sotia sa, Sharon Tate, a fost ucisa, iar in 1978, Polanski a recunoscut ca a avut o aventura cu o fata de 13 ani. `Oliver Twist` si `The pianist` sunt cele mai cunoscute filme ale sale.

Joel si Ethan Coen
`Intr-o lume perfecta, toate filmele ar fi create de fratii Coen`, aceasta a fost declaratia unui critic de film amercian. Au castigat si ei premiul Oscar, iar in 20 de ani au scris si au regizat numeroase filme de succes. Pornind de la comedii precum `The big Lebowski` sau ` O Brother, Where Art Thou` si pana la filme ca `Fargo`, `Blood Simple`, fratii Coen sunt recunoscuti a fi de-a dreptul geniali.

Martin Scorsese
Este fondatorul `World Cinema Foundation` si a castigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun regizor cu filmul `Departed`. In palmaresul sau intra numeroase Globuri de Aur si premii BAFTA. Intr-o vreme il distribuia in majoritatea filmelor sale pe Robert de Niro, iar acum se pare ca face acelasi lucru cu Leonardo di Caprio. `Taxi Driver`, `Goodfellas`, `The Aviator` si `Cartita` sunt cele mai celebre realizari ale lui Scorsese.

David Lynch
Pentru filmele `The Elephant Man`, `Blue Velvet` si `Mulholland Drive`, David Lynch a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. De asemenea, a mai primit numeroase premii si la festivalurile de film de la Cannes si Venetia.

Am nominalizat pentru aceasta lista numai regizorii de filme in limba engleza, din motive de spatiu.

A.G., AskMen.ro