California dreamin` mi-a placut atat de mult, incat nici nu mi-am dat seama cand au trecut cele doua ore si jumatate, cat a durat pelicula. Pe intreg parcursul filmului am recunoscut tipologiile de romani care, inevitabil, iti lasa un gust amar: tarancuta aratoasa, ferchezuita, care incearca sa agate un strain, in speranta ca o sa scape de dat la sapa; primarul satului, burtos, prost si fricos; mafiotul urbei, care se crede stapanul Pamantului; curvulita de la barul satului; omu` de rand, care si-ar vinde nevasta pentru un pranz copios; proxenetu` rural, s.a.m.d. Sintetizand o lecuta, toate aceste tipologii, ar putea fi grupate intr-una singura... omul simplu, de la tara, complexat, care incearca sa-si depaseasca conditia, cu orice pret.
Situatiile sunt, de asemenea, tipic romanesti. Nemescu a reusit sa redea incredibil de bine trasaturile oamenilor din clasa de jos, pusi in situatii care sa le descrie perfect conditia de "sarantoci"... atat material, cat si cu duhul. Am vazut romanul care da tot ce are mai bun in ograda oaspetelui ce-i paseste pragul casei. Desigur, oaspetele este unul de vaza, de la care gazda incearca sa obtina ceva. Am vazut mitocania autohtona pusa in antiteza cu rafinamentul celui de peste hotare. Am vazut realitatea rurala contemporana, pe un ecran mare si colorat, la mall.
Filmul a castigat anul acesta la Cannes premiul "Un Certain Regard"... un premiu bine meritat, de altfel, insa venit putin cam tarziu, avand in vedere ca Nemescu - regizorul si totodata unul dintre scenaristii filmului - a decedat anul trecut, intr-un accident rutier.
Trebuie sa va avertizez ca imaginile sunt foarte obositoare, de o claritate care lasa de dorit, datorita efectului de film realizat cu camera de mana. Insa, cu toate acestea, filmul MERITA vazut... si merita 10 roni si ceva pe bilet!
Astept cu mare drag 4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Pana atunci, cred ca o sa mai merg o data la California Dreamin`...
Pentru cei pe care inca nu i-am convins, aveti mai jos "povestioara filmului" (preluata de pe californiadreaminnesfarsit.ro):
Sinopsis
1999, in timpul razboiului din Iugoslavia. Intr-o mica asezare romaneasca, un sef de gara si in acelasi timp mafiot local, opreste un tren NATO cu echipament militar pazit de soldati americani care traverseaza Romania fara acte de transport, dar avand aprobarea verbala a guvernului roman. Sosirea americanilor transforma mica asezare in satul tuturor posibilitatilor. Intre fata sefului de gara care vrea sa plece cu orice pret departe de satul prafuit si un militar american se infiripa o poveste de dragoste. Intre timp, vrand sa-si continue drumul, comandantul fortelor americane organizeaza o revolta locala impotriva sefului de gara. In final, trenul pleaca, lasand satul in plina anarhie.
CALIFORNIA DREAMIN' (NESFARSIT) este povestea indelung-asteptatei sosiri a americanilor in Romania, dupa 55 de ani de sperante desarte. In ani '40, romanii s-au consolat cu gandul ca vor fi salvati de trupele americane, fara sa-si dea seama ca bombele care ii ucideau pe cei dragi lor erau fabricate in SUA.
Ca urmare a situatiei din provincia Kosovo, in 1999 NATO a lansat o serie de atacuri aeriene impotriva Serbiei. Dupa cateva saptamani de bombardamente, NATO a decis ca e imperativ sa instaleze la sol un sistem radar, iar Romania, datorita faptului ca se invecineaza cu Serbia, a fost considerata locatia ideala pentru asta. Guvernul roman a fost de acord, iar a doua zi echipamentul radar a fost transportat din Turcia in portul Constanta. De aici, radarul a fost preluat de un tren pazit de soldati din trupele americane alaturi de cativa militari romani, si trimis catre granita cu Serbia. Din cauza situatiei exceptionale autoritatile n-au mai avut timp sa obtina actele necesare transportului, ci doar aprobarea verbala a guvernului.
La scurt timp dupa sosirea in Romania, americanii intampina primul obstacol: locomotiva trenului care transporta radarul este in reparatii, iar romanii trag de timp, incercand sa mascheze momentul printr-o primire calduroasa, cu fanfara. Situatia se rezolva destul de repede, iar trenul se pune in miscare. Drumul lui trece prin Capalnita, satul tipic romanesc, in care seful de gara este implicat in furtul din trenurile de marfa, si unde muncitorii singurei fabrici din zona sunt din nou in greva.
Americanii nici nu banuiesc ca Doiaru, seful de gara din Capalnita, va opri trenul pe perioada nelimitata. Doiaru invoca lipsa documentelor, ignora statutul de libera trecere garantat de guvernul roman si nu reactioneaza la constrangerile autoritatilor.
Intr-o prima faza, bariera lingvistica pare a fi principala problema cu care se confrunta americanii, alaturi de atitudinea romanului de rand vis-a-vis de straini - de la exaltare (in speranta ca va avea ceva de castigat de pe urma situatiei) la dezaprobare sau chiar ura.
Totusi, invitatia primarului la sarbatoarea comunei pare sa indeparteze, cel putin momentan, resentimentele romanilor si nerabdarea americanilor de a-si continua drumul.
Petrecerea se dovedeste a fi un succes - soldatii americani "se imprietenesc" rapid cu adolescentele romance. Chiar si fiica lui Doiaru, Monica, se indragosteste de David, unul dintre americani, spre disperarea lui Andrei, colegul ei de clasa, care o iubeste in secret. Monica nu stie niciun cuvant in engleza, dar asta n-o impiedica sa flirteze cu David.
Intre timp, Capitanul Jones incearca sa-l convinga pe Doairu sa lase trenul sa plece, dar se loveste de dispretul profund al acestuia vis-a-vis de politica violenta si intruziva a Statelor Unite.
In zori, primarul ii dezvaluie lui Jones planul lui de a scapa de Doiaru.
A doua zi, Monica il roaga pe Andrei, care stie engleza, sa ii dea cateva meditatii si sa o insoteasca la intalnirea cu David. Toti trei se duc apoi la petrecerea din oras data de fiul primarului, unde fiica sefului de gara si soldatul american sfarsesc prin a face dragoste. Pasiunea lor determina o reactie in lant de proportii fabuloase - de la o pana de curent in tot Bucurestiul pana la explozia intarziata a unei bombe cazute in timpul celui de-al doilea razboi mondial in subsolul cladirii unde se afla acum Ministerul Afacerilor Externe.
Doiaru se opune vehement relatiei dintre fiica lui si David si refuza in continuare sa lase trenul sa plece, in ciuda faptului ca secretarul de stat de la MAE vine personal in Capalnita sa rezolve situatia. Solutia vine tot de la capitanul Jones, al carui discurs reuseste sa-i ridice pe sateni impotriva lui Doiaru. Acesta e omorat in timpul revoltei chiar de adjunctul lui. Intr-un final americanii pleaca, iar Monica decide sa rupa toate legaturile cu David.
Jones si soldatii sai ajung la destinatie, dar radarul devine operational la doua ore dupa semnarea acordului de pace in Kosovo.
Viorica Gheorghita, Jurnale.ro