askmen.ro  »  Going Out  »  Filme  »  BORAT, o comedie de scandal

BORAT, o comedie de scandal

1/14578
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

Saptamana aceasta intra pe ecranele romanesti un film care a ajuns in topul box-office-ului in SUA si Marea Britanie, este interzis in Rusia si a starnit reactii acide din partea Kazahstanului. La noi va rula sub denumirea: "Borat - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite" (titlul original: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan). Filmul a fost caracterizat de un cinefil, in internet, ca fiind foarte hazliu si extrem de ofensator.

Personajul principal al filmului este un telejurnalist din Kazahstan, trimis in America impreuna cu un producator, pentru a relata de la fata locului cum traieste marele popor american. Filmul incalca un sir interminabil de reguli de political correctness, mai ales in termeni sexuali (multe scene de nuditate masculina si o `lupta` intre doi barbati goi), misogini (Borat intreaba niste feministe de ce au femeile creierul atat de mic) si antisemiti (ce-i drept un critic de film de la BBC sustine ca nu te poti supara pe un evreu care face haz de evrei).

Filmul descrie o calatorie initiatica, efectuala de personajul principal care porneste cu o masina ruginita (Dacie), trasa de un bivol, spre America, unde descopera filmul Baywatch si porneste , mai departe, in cautarea personajului de care s-a indragostit pe loc, Pamela Anderson. Pana la sfarsitul filmului jurnalistul nu reuseste sa inteleaga la ce foloseste toaleta, in liftul hotelului se dezbraca pentru ca a considerat ca a ajuns deja in camera, etc,etc.

Desi pare sa fie un film despre SUA si Kazahstan, cele 2 personaje principale kazahe vorbesc intre ele in polona, se saluta in armeana sau ivrit. Actorul care il interpreteaza pe Borat, Sacha Baron Cohen (care este si co-scenarist) ar fi declarat intr-un interviu ca s-a inspirat in crearea personajului sau din experienta discutiei cu un om de afaceri din sudul Rusiei.

Corespondentul cotidianului Kommersant relateaza ca ambasadorul Kazahstanului la Londra a publicat in "The Times" o scrisoare deschisa in care multumeste pentru PR-ul si atentia pe care filmul le-au atras pentru Kazahstan, dar atrage atentia ca ceea ce este prezentat in film ca fiind Kazahstan nu are nici o legatura cu realitatea. Familiile de etnici kazahi din Marea Britanie se plang ca nu-si mai pot duce copii nici la gradinita pentru ca rad colegii de ei.

Filmul a creat valuri si in Romania, inca inainte de lansare, pentru ca scenele `din Kazahstan` ale filmului sunt turnate in Romania, in satul Glod din Dambovita. Satenii s-au suparat foarte tare cand au auzit in ce scop au fost folosite scenele in care apar si ei, pentru ca - transmite Realitatea TV, - lor li s-a spus ca se filmeaza scene de documentar, despre dificultatile pe care le intampina oamenii din sat. Drept pentru care, au de gand sa dea in judecata realizatorii filmului.

Askmen.ro

Cauta in site