Timp de cateva zile, mai precis in perioada 14-16 mai, la Viena s-a desfasurat programul cultural "Sampling Bucharest", un fel de replica a "Zilelor Vienei la Bucuresti". In acest act secund al programului, vienezii au putut asista la spectacole de teatru, dans si muzica.
Dezinteres sau 0 promovare
Au putut, pentru ca in realitate fie nu i-a interesat oferta artistica bucuresteana, fie nu au stiut de ea. In mod paradoxal, in ciuda afiselor pe care le intalneai, mari cat casa, inca de la intrarea in Viena, la majoritatea manifestarilor organizate de Primaria Capitalei publicul a cam lipsit. Fiind angrenat in proiectul "Underground" din cadrul acestei manifestari, ma voi rezuma sa prezint ce au patit artistii romani din zona rock si Hip-Hop.
Punctul de intalnire al consumatorilor de droguri
La plecarea din Bucuresti, am stiut foarte bine faptul ca daca vom prinde o vreme proasta vom canta intre noi, asa cum au patit trupele care s-au deplasat la Viena la inceputul lunii. Drept urmare, in momentul in care am ajuns in Austria si am dat de soare, chiar ne-am gandit ca vom "darama avioane". Pe 14 mai, in prima zi de concert, toti membrii delegatiei "underground" am inceput sa gustam timid dintr-o realitate pe care aveam sa o aflam 2 zile mai tarziu. Inca de la probele de sunet, trupele programate sa concerteze in prima zi au intrat in contact, vizual ce-i drept, cu niste personaje cel putin bizare: baieti si fete care abia se tineau pe picioare, desi era ora pranzului. In plus, oamenii astia aveau ceva in comun: toti erau albastri la gura, de parca s-a fi hranit cu cerneala. Ulterior am aflat ca de fapt sunt consumatori de droguri si ca isi administreaza un cocktail de morfina si albastru de metil. In rest, erau destul de pasnici si comunicativi. Rand pe rand, Pistol cu Capse, Grasu XXL, Da Hood si Luna Amara si-au facut programul de repetitii in fata curiosilor care se uitau la bannerul manifestarii de parca l-ar fi vazut pentru prima data. Culmea e ca multi dintre ei au aparut si a doua si a treia zi si s-au uitat la fel la banner.
Sa nu deranjam publicul din catedrala
Zona Karlsplatz, unde a fost amplasata scena undergound este superba. In stanga scenei, o catedrala imensa, iar in fata... Universitatea Tehnica. Din pacate in dreapta scenei, in parc, spre statia de metrou, era cartierul general al consumatorilor de droguri din Viena! Asta era realitatea pe care am aflat-o in ultima zi de la doi studenti austrieci! Nici macar organizatorii romani nu au stiut acest lucru. Revenind la eveniment, programul primei seri a fost plin de peripetii si s-a incheiat cu nervi. Nicio trupa care urma sa cante nu a stiut ca in acelasi timp cu show-ul din piata, maestrul Gheorghe Zamfir sustine un concert in catedrala. Si uite asa, baietii de la Pistol cu Capse au fost nevoiti sa cante cu sunetul coborat la jumatate. A urmat Grasu XXL, cu o intamplare unica in viata lui. Mai intai, s-a trezit ca trebuie sa cante doar pe monitoare. In acest timp, in fata scenei nu se auzea mai nimic. Dupa 5 minute a aparut si politia care le-a spus sunetistilor, niste profesionisti adevarati de altfel, ca trebuie sa taie sunetul pentru ca deranjeaza concertul din catedrala. Dupa ce concertul maestrului Zamfir s-a incheiat, lumea a iesit in piata exact in momentul in care rapper-ul canta o piesa despre "p...a la volan". In fata scenei... o atmosfera pestrita: toate trupele romanesti faceau galerie, mai in spate cativa vienezi beau linistiti o bere (3.20 euro) si savurau muzica desi nu intelegeau nimic, peisajul fiind completat de doamne si domni imbracati de seara, ce tocmai iesisera de la concertul din catedrala. Programul s-a incheiat cu Luna Amara, deoarece nimeni nu a stiut ca show-ul se incheie la ora 22.00. Seara a continuat in clubul Fluc, o bomba ordinara de langa Prater, amenajat intr-o anexa a unei statii de tren. Acolo, Du-te vino, Crize si Coma au cantat doar pentru noi!
Ploaie si frig
A doua zi vremea s-a schimbat radical! Ploaie, frig si o atmosfera mohorata... Spre seara, ploaia s-a oprit si s-a adunat totusi ceva lume. 3 sau 4 persoane chiar au venit in fiecare seara de concert. In rest Oameni care se aflau in trecere. Interesant este ca trecatorii curiosi fie urmareau o melodie, faceau o poza si plecau, fie stateau pana la sfarsit, adica vreo 2 ore. Revenind la a doua seara, pe scena au urcat Chester, K-gula, Dagga, Da Hood si Tiara. La sfarsit, in timpul recitalului rockerilor de la Tiara, s-a adunat destul de multa lume, in ciuda frigului de afara. Ultima seara s-a derulat cam in acelasi spectru: frig insa fara ploaie si ceva grade in plus in termometru. Pe scena au concertat Du-te vino, Coma, Crize si Turntable Science. Un mix de acid-jazz, hardcore, trash si Hip-Hop gustat de majoritatea vienezilor prezenti in Karlsplatz. Una peste alta a fost o experienta utila pentru artistii romani prezenti la Viena, un motiv de socializare si de ce nu de distractie. Pacat insa ca cineva a incercat sa se foloseasca de un astfel de eveniment pentru a-i scoate pe junkeri afara din parc. Si aici nu ma refer la organizatorii romani! E trist sa mergi intr-un oras incarcat de cultura, incercand sa-ti expui creatia muzicala, si sa afli ca de fapt esti doar un pretext ordinar... De aceea, propun ca data viitoare, cand se vor face Zilele Vienei la Bucuresti, locatiile sa fie Rahova, Ferentari si Giulesti Sarbi!
Andrei Vulpescu, Vedeta.ro
P.S.: In timp ce ma aflam la Viena, am inteles ca in tara au aparut stiri care spuneau ca "Sampling Bucharest" a scos pe strazi 20.000 de tigani. Fals! In Karlsplatz ce-l putin nu am vazut niciunul. Si nici pe Maria Hilfe Strasse unde sunt sute de magazine... Iar cersetorii despre care s-ar fi spus in Romania erau elevii de la Liceul de Muzica. Copii astia au mai avut de indurat o chestie urata, pe langa "interviul" cu politia... La hotel, ei s-au trezit fara anumite obiecte de prin camere. Sa mai spuna cineva ca doar romanii fura!