askmen.ro  »  Going Out  »  Concerte  »  Reggae - The king"s music

Reggae - The king"s music

1/16963
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
"I have my four years old granddaughter visiting and I was looking for some music to play for her that I enjoy. She started dancing and telling me that the style she was moving with is the style she does when she loves the music. Too funny"...it was reggae music.

Cu siguranta niciun alt stil muzical provenit din tarile lumii a treia nu a avut un impact mai puternic pe plan international precum muzica reggae. Acest gen muzical inconfundabil isi are radacinile spre sfarsitul anilor 50, creatorii lui fiind jamaicanii, care au reusit sa combine muzica jazz cu folk, blues-ul american, ritmurile africane si caraibiene, noul stil luand numele de ska.

Tematica versurilor este foarte diversa. Traditional muzica reggae critica realitatea sociala - saracia, nedreptatea si alte probleme sociale - desi multe melodii reggae abordeaza teme mai personale, ca iubirea, credinta, relatiile, sau chiar promoveaza consumul de iarba, considerata simbolul miscarii Rastafari.

Ritmul muzicii ska era unul voios si dansat, popularitatea sa reusind sa creasca foarte rapid in tarile europene. Datorita unei comunitati minoritare importante de indieni, Marea Britanie a fost prima care a importat productii jamaicane pentru licentiere si dsitributie. Primul hit masiv nu a intarziat sa apara, asa ca in 1964, Millie Small a lansat My Boy Lollipop, melodia ajungand foarte cunoscuta atat in Marea Britanie, cat si in Statele Unite, remarcabil, reusind sa devina una dintre cele mai vandute piese jamaicane din toate timpurile.

Incepand cu anul 1966, tempo-ul muzicii ska a inceput sa scada, iar noul stil a fost numit rocksteady, dupa un single al lui Alton Ellis. Aceasta etapa a durat doar doi ani deoarece producatorii de rocksteady au scazut inca o data tempo-ul si s-au axat pe mai multe efecte, acest proces ducand la nasterea muzicii reggae. De altfel si cuvantul reggae, ca termen muzical, a aparut tot din aceasta transformare a stilului rocksteady. "Nu ne'a placut numele de rocksteady asa ca am incercat o versiune diferita a lui "Fat man". S-a schimbat beat-ul din nou. Producatorului Bunny Lee i-a placut ideea. A creat sound-ul cu vocea si chitara ritmica. Suna ca si "reggae, reggae" si de aici tragandu-si si numele" spunea artistul reggae Derrick Morgan.

Primele doua albume reggae recunoscute international au fost produse in 1968 de catre Larry Marshall si The Beltones, 'Nanny Goat' respectiv 'No More Heartaches'. Tot in 1968 stilul reggae a fost preluat si in muzica rock, dupa ce The Beatles au folosit ritmuri reggae in piesa 'Ob-La-Di, Ob-La-Da'. The Wailers, trupa fondata de Bob Marley, Peter Tosh si Bunny Wailer in 1963, este cunoscuta drept prima formatie care a trecut prin toate cele trei etape ale muzicii reggae.

Un alt producator cunoscut de muzica reggae a fost Vincent Chin, care, pasionat si de promovarea stilului, a deschis impreuna cu sotia sa Pat, un studio numit Randy's Studio 17, unde Bob Marley si The Wailers au inregistrat primul lor album, 'Catch A Fire', iar Peter Tosh a produs primele sale albume solo, 'Legalize It' si 'Equal Rights'.

In 1972, filmul artistic 'The Harder They Come', a generat un interes imens si o popularitate considerabila in Statele Unite pentru muzica jamaicana, iar coverul lui Eric Clapton realizat in 1974, dupa piesa lui Bob Marley, 'I Shot the Sheriff', a impins muzica reggae in mainstream.

In a doua jumatate a anilor 70, scena punk-rock din Marea Britanie abia incepuse sa se formeze, iar unii DJ puneau reggae in mixurile lor. Mai mult, unele trupe punk au folosit stilul reggae drept influenta in muzica lor, iar in 1985, in lista categoriilor Grammy Awards, a aparut sectiunea 'Best Reggae Album'.



One world, One Love, One Vision; THE Bob Marley a fost un erou in cel mai propriu mod al cuvantului, care a facut din roots reggae - stilul arhicunoscut care critica saracia si abuzurile guvernului, 'epoca de aur a muzicii reggae'. Jamaica a produs un artist universal, poate cel mai important artist al secolului XX.