askmen.ro  »  Going Out  »  Concerte  »  "Numai drogatii asculta house!"

"Numai drogatii asculta house!"

1/17601
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00In ultimul timp muzica electronica a inceput sa iasa din underground si sa isi faca loc in mainstream. Vorbesc de ceea ce se intampla la noi in tara, caci in afara fenomenul a luat amploare de mai mult de doua decenii.


Observ ca au inceput sa apara multe cluburi specializate pe `house` (asa cum e numit de cei care nu au habar de acest gen de muzica) sau ca sunt unele discoteci care se reprofileaza. De ce Pentru ca se poarta... De vreo patru ani incoace au inceput si cei mai priceputi in ale mixatului sa auda de Romania. Au venit si s-au convins. Publicul roman merita! Il dau ca exemplu pe Lee Burridge care a asemanat party-urile de la noi din tara cu cele din Ibiza. Pentru cei care nu stiu, Ibiza e paradisul celor indragostiti de muzica electronica.

Si fiindca era nevoie, presa a inceput sa se ocupe si ea de `informarea maselor`. Astfel: au aparut cateva reviste de specialitate, emisiuni radio si televizate dedicate `house-ului`. Dar orice lucru bun, are si partile sale rele. Fiind intens mediatizat, multi au `aderat` la acest fenomen pentru ca asa dicteaza trendul. Cu alte cuvinte, se poarta `house-ul`... Discotecile in care inainte duhnea a alcool ieftin, contrafacut si in care pana nu de mult se ascultau manele s-au reprofilat. Acum sunt cluburi de muzica electronica. Organizeaza petreceri la care invita Dji mai mult sau mai putin cunoscuti, au dansatoare mai mult sau mai putin imbracate si sonorizare mai mult sau mai putin adecvata.

Daca inainte `comunitatea` care frecventa cele trei, patru cluburi adevarate era formata din membri cu adevarat cunoscatori, acum in sutele de cluburi vin tot felul de oameni. Unii pentru ca acolo merg fetele frumoase, bine imbracate, altele pentru ca acolo vin baietii cu bani si masini scumpe. Unii pentru ca acolo merg si prietenii lor, altii pentru ca acolo poti sa te droghezi fara ca cineva sa se uite urat la tine.

Am ajuns si la un punct mai sensibil al subiectului nostru. Drogurile. Din pacate muzica electronica este asociata cu consumul de droguri. La un moment dat am intalnit unii oameni cu o gandire mai limitata. `Doar drogatii asculta muzica aia!` Total eronat, dragii mei! E adevarat, mai sunt si cativa consumatori de droguri printre adeptii `house-ului`, dar e adevarat si ca toxicomanii nu tin cont de un anumit gen de muzica. Asculta ba manele, ba hip-hop, ba muzica clasica, ba rock si chiar muzica populara.

In fine... ceea ce vreau sa spun este ca spiritul de turma si prejudecatile ne afecteaza viata sociala, ne `fura` identitatea, ne fac sa ne pierdem intr-o lume in care nu avem ce cata. Un proverb demn de luat in seama, ca ghid pentru o viata mai buna, ar fi: "gusturile nu se discuta". Daca fiecare dintre noi l-ar respecta, totul ar fi mai... armonios!

Viorica Gheorghita, redactia Askmen.ro