Maestrul Gheorghe Zamfir a ajuns somer
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
A compus muzica unor filme celebre precum "Once Upon A Time in America", "Karate Kid", sau "The Tall Blonde Man with One Black Shoe".
A introdus naiul in orchestra pop-rock si, mai apoi, in orchestra simfonica. Iar combinatia sa, nai si orga, "a fost considerata o revolutie planetara", dupa cum afirma el insusi. Acum e somer si a sustinut, pentru prima oara in acest an, un concert. La sala "Ateneu" din Bacau. Acesta este, in citeva cuvinte, maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, despre care s-a scris si s-a vorbit foarte mult atit in tara, cit si peste hotare. In Bacau, a venit imbracat simplu. Daca nu i-as fi cunoscut chipul imprimat pe mii de discuri si CD-uri, nu l-as fi putut recunoaste. Incaltat cu sandale negre si costumat intr-o camasa neagra, Gheorghe Zamfir era vizibil obosit dupa repetitii. "Am avut emotii toata saptamina. M-am gindit intr-una la acest concert si ce-as putea face ca totul sa iasa foarte bine", avea sa marturiseasca Ovidiu Balan, dirijorul muzical al evenimentului din aceasta seara, si prieten al artistului. I-am gasit retrasi, in biroul directorului de la etajul Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau. Era ultima zi inaintea concertului de joi, 28 septembrie, cind orchestra bacauana interpreta, alaturi de Gheorghe Zamfir, "Grande Rapsodie Roumaine".
Nu mi-a fost dat sa-l descoper prea fericit pe cel despre care Duke Ellington spunea "ca un muzician atit de talentat, cu un stil foarte particular, trebuie sa faca parte din categoria artistilor inzestrati de Dumnezeu". Primele sale cuvinte socheaza. "Sufletul meu e taciune. E doliu. Sint trecut la index de 40 de ani. Ar fi trebuit sa am cel putin 100 de concerte pe an. Ori acesta e primul concert pe care il sustin anul acesta", ne-a declarat Gheorghe Zamfir. "Sint somer. N-am salariu. Am fost dat afara de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Am depus patru memorii, inclusiv la Ministerul Educatiei si Cercetarii, insa fara rezultat", a afirmat Gheorghe Zamfir.
"Necazurile au aparut dupa ce am strigat impotriva lui Iliescu si a comunismului"
In opina sa, necazurile l-au lovit inca din anul cind a revenit in tara, din exil. "Dezastrul meu a inceput cind am revenit in tara, din exil, in 1990. Eram monarhist convins. Atunci m-am dus la balconul Universitatii si am strigat Jos Iliescu! Jos comunismul! De atunci, gata. Si n-am fost singurul care a suportat consecintete. Din cei 15.000 de oameni, care se aflau acolo, in Piata Universitatii, nu cred ca mai traieste nici unul. In sensul profesional", a mai spus Gheorghe Zamfir. Intrebat cum a facut fata presiunilor la care a fost supus dupa 1990, maestrul Zamfir sustine ca a fost salvat de valoarea sa artistica. "Am rezistat datorita gloriei, datorita miracolului. Dar unde este miracolul, daca ma trateaza ca pe ultimul om. Cred ca si aurolacii sint mai fericiti ca mine", a afirmat el. Dezamagit de nebunia creata de marea dosariada a ultimelor luni, de cind se scot la iveala dovezi privind colaborarea unora sau a altora cu Securitatea, Gheorghe Zamfir nu intelege de ce numele sau este evitat si exclus ori de cite ori vine vorba de comunismul romanesc si cei care i-au fost victime ori l-au slujit. "In 1982, cele trei concerte sustinute la "Ateneul roman" le-am dedicat lui Dumnezeu. De atunci a inceput tragedia cea mare. Mai inainte, in 1978 - 1979, am vorbit la postul de radio Europa Libera, gest considerat ca un act de disidenta. Oare disidenti ca Plesu, Liiceanu, Dinescu ori Petrescu stiu ca eu vorbisem la Europa Libera in 1978-1979 si fusesem pus pe lista neagra de catre Ceausescu", a mai zis naistul.
Lupta lui Gheorghe Zamfir impotriva comunismului, trecuta sub tacere
Indoielile si framintarile par a nu-i mai da pace artistului a carui muzica a facut ocol lumii. "De ce nu se spune nimic despre aparitiile mele la balconul Universitatii din Bucuresti in 1990, unde am strigat impotriva comunismului si a lui Iliescu De ce nu se spune nimic despre campania mea anticeausista din anii '66 - '70, cind eram dirijorul Ansamblului Ciocirlia, cel mai mare din Romania De ce nu se spune nimic despre declaratiile facute de mine in presa mondiala, cu ocazia tuturor turneelor, impotriva lui Ceausescu si a comunismului, riscindu-mi viata Eram urmarit la tot pasul prin spioni si oameni ai Securitatii. De ce nu se spune nimic despre cele cinci discursuri tinute la Chisinau, in timpul celor cinci concerte, in 1990, la o luna dupa ce cazuse comunismul in Romania, riscindu-mi iar viata Cine si ce interes are in aceasta tara de a ma tine la index din 1970 pina azi De ce sint marginalizat De ce am fost dat afara de la Universitatea de Muzica din Bucuresti, si azvirlit in strada de rectorul Dan Buciu si decanul Serban Soreanu, cind abia creasem o clasa de nai la nivel universitar cu rezultate exceptionale Se tot iau dosare, se fac publice. De ce nu se uita si pe dosarul meu Mi se spunea in anii '70 ca in dosarul meu sint zeci de plingeri", a mai afirmat Gheorghe Zamfir. Una din dorintele sale ar fi sa se scoata la iveala dosarele artistilor romani, deoarece unii dintre ei au facut mult rau tarii. "De ce nu se iau si artistii la capitolul dosare Sint unii dintre ei care au adus mult rau tarii, au turnat frecvent pe prietenii sau colegii lor. Exista artisti care au facut mult rau", a mai zis Gheorghe Zamfir.
I s-a luat terenul daruit in centrul Chisinaului
Ca si Bucurestiul, oras in care "din pacate" locuieste, nici Chisinaul, capitala Republicii Moldova, nu are amintiri prea placute pentru muzicianul roman. "Am fost facut cetatean de onoare al Chisinaului si membru de onoare in Academia de Muzica. In prezenta presedintelui Mircea Snegur si a altor personalitati din Moldova, mi s-a oferit o bucata de teren, de 2.400 metri patrati, intr-o intersectie dintre strazile Veronica Micle si Mihai Eminescu. S-a facut sfintirea, s-a pus piatra de temelie. Dupa o vreme, cind m-am dus, pe terenul respectiv s-a construit de catre o firma turceasca o cladire impresionanta. Mi s-a spus ca au trecut trei ani, n-am facut nici un proiect si mi-au luat terenul. Asa, fara nici o explicatie legala", ne-a explicat Gheorghe Zamfir, care este hotarit acum sa faca tot ce se poate, din punct de vedere legal, pentru a recapata ceea ce i-a fost dat. Dupa toate necazurile prin care a trecut, naistul roman a reusit sa puna la punct un volum ce va iesi, in curind, pe piata. "Voi scoate o carte naucitoare, cu titlul "Memorii catre poporul roman", care va iesi pe piata peste o luna", a afirmat el.
Ovidiu Balan si Ion Dragoi, semnele muzicale ale Bacaului pentru Gheorghe Zamfir
In ceea ce priveste Bacaul si muzica, Gheorghe Zamfir are amintiri frumoase. "Iubesc Bacaul pentru ca am legaturi de suflet. Una dintre ele este Ovidiu Balan, cu care pot spune ca am copilarit, si, in al doilea rind, Ion Dragoi, care a cintat in formatia mea, si i-am inregistrat un disc la Paris, care se poate inscrie ca fiind unul din cele mai frumoase discuri inregistrate de un violonist, si, cu siguranta, cel mai frumos disc din Moldova", a mai precizat artistul.
Ziarul de Bacau
DanVrinceanu, Editor Askmen.ro
Noutati