askmen.ro  »  Going Out  »  Concerte  »  Lenny Kravitz

Lenny Kravitz

1/17593
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Lenny Kravitz s-a nascut la New York, pe 26 mai 1964 si este un simbol al muzicii "retro" rock, poate printre putinii artisti al carui stil pastreaza trasaturi din muzica soul, funk, reggae, hard rock si folk. Copilaria si-a petrecut-o la Los Angeles, inconjurat de o multime de cantareti cunoscuti din industria muzicala.

Printre apropiatii parintilor lui, amandoi oameni de televiziune, se numara Duke Ellington, Sarah Vaughan, Count Basie, Ella Fitzgerald, Bobby Short si Miles Davis. Copilul Lenny s-a inscris bucuros in California Boys Choir, cor in care a activat pana in adolescenta. In liceu, Lenny a descoperit insa rock'n'roll-ul si, puternic influentat de Prince si Purple One, si-a definit stilul inspirat de acestia, incepand sa-si spuna Romeo Blue.


Departe de contractul mult-visat, Lenny, adica Romeo Blue, s-a mutat la New York, unde a impartit un apartament cu actrita Lisa Bonet, viitoarea lui sotie. Aici, Kravitz a incercat sa iasa de sub influenta lui Prince si sa se intoarca spre muzica anilor 60/70, cautand inspiratie in Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Curtis Mayfield, Bob Marley si Beatles. In incercarea sa de a-si defini propriul stil, Lenny s-a apropiat de sunetistul Henry Hirsch, care i-a ramas prieten pe tot parcursul carierei. Impreuna, cei doi au creat un sunet nou in peisajul disco al anilor 80. Lenny a obtinut un contract cu Virgin Records, iar in 1989 a lansat "Let Love Rule", prima piesa de succes pe piata muzicala.

Albumul cu acelasi titlu s-a bucurat de apreciere din partea publicului, desi presa a ramas reticenta la imaginea retro a tanarului Kravitz, vazand-o ca pura strategie de marketing. Ramanand fidel acestui stil, Lenny Kravitz s-a impus ca initiatorul unui curent "back to basics", dovedind ca este super-star rock cu toate calitatile anilor '70. Ipostaza de compozitor i s-a potrivit la fel de bine. Melodia "Justify My Love", a ajuns pe locul 1, fiind interpretata de Madonna, Lenny bucurandu-se de notorietate si in acest domeniu.


Fericirea sa nu a durat prea mult; la inceputul anilor '90 casnicia lui s-a destramat si in cele din urma s-a incheiat cu un divort. Vizibil afectat, Lenny si-a inasprit tonul pe al doilea album al sau "Mama Said" (1991). "Always on the Run", primul extras de pe colectie, a fost o melodie realizata in colaborare cu chitaristul trupei Guns N'Roses, Slash, o piesa prin care Kravitz confirma ca succesul lui initial nu a fost o intamplare ci un rezultat al influentei Led Zeppelin. A urmat un mega hit, "It Ain't Over Til It's Over".


In 1993, Lenny Kravitz a revenit cu cel de-al treilea album, "Are You Gonna Go My Way'. Piesa care a definit titlul albumului a fost cea mai difuzata piesa la MTV in anul aparitiei, iar Kravitz a devenit unul dintre cei mai populari artisti ai momentului in intreaga lume. In ciuda pauzei lungi dintre albume, "Circus" (1995) nu a reusit sa se ridice la nivelul material precedent.

Simtind ca este necesara o schimbare, Lenny a trecut la trip-hop si electronic. Desi nu a fost un succes de proportii inca de la inceput, albumul a stat un timp destul de lung in topuri. Profitand de succesul melodiei, Virgin a reeditat albumul, incluzand si alte piese.


In 2000 s-a lansat primul "Greatest Hits" al artistului. Materialul continea cele mai bune 15 piese semnate Lenny Kravitz de pana atunci. Un an mai tarziu, a aparut al saselea album intitulat "Lenny (2001)". Lenny a captat toata energia creatoare a rock-ului si a valorificat-o din plin. Mai mult decat atat, Kravitz a reusit performanta incredibila de a realiza un album de studio care suna aproape live.Cel mai recent album semnat Lenny se numeste "Baptism", lansat in 2004.