Invatand cum sa ne pastram vie pasiunea pentru muzica
1/13542
calendar_month 21 Nov 2023, 13:30

Practica atentă și perseverența sunt secretele unei cariere muzicale de succes. Din ziua în care cineva începe să învețe muzică, până când o stăpânește cu adevărat, practica în mod constant este piatra de temelie a realizărilor sale. Muzicieni renumiți au la purtător povești despre nenumărate ore de practică. Cu toate acestea, ei au și zile în care exersarea muzicii se simte ca o corvoadă; o persoană poate avea o pasiune arzătoare, dar la fel de bine își poate pierde și motivația. Și până când își dă seama de motivația lipsă, este copleșit de lucrurile pe care trebuie să le învețe.

Să fim creativi este de departe cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne ajuta pasiunea pentru muzică să înflorească. Motivul pentru care multe persoane au devenit muzicieni este pentru că muzica satisface acea parte care tânjește după creativitate. Chiar și vedetele care activează ca actori sau oameni de televiziune ascund astfel de pasiuni, pentru că funcționează ca stimulatoare de creativitate. Puțini oameni știu despre afinitatea lui Jennifer Garner pentru saxofon sau că marele actor și regizor Clint Eastwood este un pianist desăvârșit. Înainte de a începe acest drum, se pare că intenționa să urmeze o carieră în muzică. Acestea fiind spuse, dacă simțim vreodată că ne este înnăbușită creativitatea, cel mai eficient este să ne facem timp în zi pentru a fi creativi. Să compunem o melodie, să ascultăm piesa preferată și să încercăm să o repetăm, ori chiar să ne jucăm cu notele și acordurile instrumentului preferat.

Lecțiile de muzică pot fi adesea concentrate pe lucruri precum tehnica bună și lectura vizuală. Și în timp ce acestea sunt abilități importante de dezvoltat, a fi capabili să citim o fișă de referință este, de asemenea, o abilitate care merită un loc de cinste în arsenalul de abilități. Nu numai că dacă învățăm să citim acordurile, putem deveni muzicieni mai compleți, dar ne deschid mintea și către alte genuri de muzică, pe care le putem explora.

Principalul motiv pentru care multe persoane renunță la muzică, este pentru că nu exersează într-un mod care să aibă sens pentru ele. Se poate că acestea simt că petrec mult timp exersând și totuși, nu văd chiar foarte multe îmbunătățiri. Ori poate păsuiesc prea mult la același capitol teoretic și nu își lasă timp să cânte muzică și ca formă de distracție. Răspunsul la toate aceste probleme este crearea un program de practică, unul eficient și care lasă timp pentru creativitate.



Când începem să exersăm muzică, avem parte atât de zile grele, cât și de zile de triumf. Când simțim că dăm greș, este important să nu uităm să luăm acele performanțe inferioare ca pe șanse de a ne îmbunătăți. Și asta putem face prin participarea la seminarii de muzică live și învățând de la muzicienii experimentați. Nu numai că aceștia știu cel mai bine cum să motiveze, dar oferă și sfaturi și tactici, care pot fi mai mult decât utile. Internetul e la dispoziția oricui în ziua de astăzi, pentru a-i găsi, urmări și, de ce nu, contacta.

Cea mai mare parte a muzicienilor din lume au slujbe complet aparte de domeniul muzicii. Acest lucru se datorează mai multor motive; industria muzicală este foarte competitivă, iar mulți preferă siguranța. Motivul pentru care mulți muzicieni cu normă parțială ajung de multe ori la epuizare este că se confruntă cu mulți factori externi care au prioritate în detrimentul muzicii în viața lor. Se simt frustrați din cauza programele lor încărcate și își doresc să aibă mai mult timp de alocat muzicii. De asemenea, unor muzicieni cu normă parțială le este greu să-și folosească energia creativă rapid și să „oprească” stresul din viața de zi cu zi. Acest lucru poate fi extrem de frustrant, deoarece ei poate avea doar timp limitat pentru a-l dedica muzicii în fiecare zi. Lucrul amuzant este că există și mulți muzicieni cu normă parțială care sunt mai „împliniți” și „pasionați” decât muzicienii cu normă întreagă. Acest lucru se datorează faptului că tratează fiecare concert sau sesiune de antrenament ca pe un eveniment sacru. Deoarece nu sunt obosiți de presiunea contractelor muzicale, ei sunt cu adevărat recunoscători pentru oportunitatea de a scrie, exersa, compune, interpreta etc. Sunt recunoscători atât pentru munca lor zilnică, cât și pentru cariera lor muzicală. Și tocmai aceasta este perspectiva pe care un muzician trebuie să o aibă pentru a evita să aducă frustrarea în viața sa muzicală.