askmen.ro  »  Going Out  »  Concerte  »  Goa, muzica dincolo de spirit

Goa, muzica dincolo de spirit

1/17589
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Goa, "orasul gandurilor"
Muzica GOA isi are originile in "orasul gandurilor", Goa (India). Acesta era pentru hippioti mecca la care se intorceau an de an pentru a trece dincolo de limitele materiale si a patrunde in infinita spiritualitate.

Goa music este cunoscuta ca fiind un gen al muzicii electronice, aparut in anii '90. Totusi, el a inceput a exista inca din anii '60, cand hippiotii din Marea Britanie si America au facut din orasul Goa o destinatie turistica.

Cand turismul a inceput sa moara, un mic numar de devotati au ramas in zona, dezvoltand un anume gen al muzicii trance: Goa Trance. Cei ca Mark Allen, Goa Gil si Fred Disko au dus o existenta cu totul aparte, ca si muzica pe care au creat-o. Si-au dedicat viata pentru a intelege legile lui Buddha si pentru a trece mai departe de catharsis prin yoga.
Incepand cu anii '70, Goa Trance a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult. In aceasta perioada i se asociaza si alte genuri de muzica: EBM, acid house si rock psychedelic.

Ca o completare a venit muzica tribala orientala si muzica etnica orientala. Un exemplu timpuriu care atesta relatia intre psy-rock si goa este albumul experimental al celor de la The Cosmic Jokers, "Galactic Supermarket".
Israel, noua "patrie mama" a Goa
Goa a fost adusa in Israel de soldatii care se intorceau din vacantele de recreatie postbelice, la inceputul anilor '90.

Majoritatea productiilor de acest gen au loc aici, dar si in alte tari ca: Brazilia, Japonia, Africa de Sud si Mexic. In Finlanda se produce un gen derivat din Goa ce se numeste suomisaundi.
Petrecerile Goa
De-a lungul anilor, Goa s-a straduit sa iasa din underground si sa mearga in mainstream. Din fericire, acest lucru nu a fost posibil. Putinele petreceri care au incercat sa promoveze Goa comercial, au esuat. Astfel, si in 2006 goa a ramas underground.
Fiecare petrecere Goa este de o incarcatura spirituala nemaipomenita. In primul rand sa vorbim de oamenii care vin aici. Cand calci pentru prima data la o astfel de manifestare, trebuie sa te astepti la o totala ruptura de lumea din jur.

Sa uiti de rautate, nesimtire, prostie... vei intalni bunatate si pace... oameni ce nu tin cont de etnie, de brandul hainelor, de cati bani ai in portofel sau de culoarea parului. Aici inveti sa-ti respecti aproapele. Ce m-a socat cel mai tare, la majoritatea festivalelor la care am fost, e faptul ca niciodata nu mi s-a furat nimic. In jurul meu erau numai obiecte de valoare, dar nimeni nu s-a atins de ele.
In al doilea rand as vrea sa va vorbesc de un alt lucru foarte special ce tine de party-urile goa: mediul in care se desfasoara. Majoritatea au loc in spatii deschise, ca: dealuri, paduri, poalele muntilor, plaje, ruine ale unor cetati. Aici fiecare e poftit sa-si intinda cortul, sa-si expuna talentul manifestat in opere de arta sau sa deschida un workshop la care sa participe toti cei care vor.
Spiritualitatea acestor petreceri este data si de puternicul caracter vizual. Spatiul este infrumusetat de panze pictate cu vopsea fluorescenta, predominand imagini ce tin de: hinduism, extrateresti, scene din alte religii (e preferata sarbatoarea de Pasti), ciuperci, shamananism si arta grafica. Pe pupitrul DJilor, de obicei "domnesc" anumite figurine ce reprezinta diferiti zei, ingeri sau ceea ce putem numi "Dumnezeul fiecarei religii".
Cu toate ca nu este un gen de muzica comercial, goa este apreciata si folosita in mai multe proiecte de succes. Din acestea mentionez cateva filme: Matrix, Mortal Kombat, Once Upon a Time in Mexico si Man on Fire.Shpongle, Infected Mushrooms, Astral Projection, Man With No Name, Hallucinogen sau Shakta sunt "taticii" muzicii Goa.
Cu toate ca in Romania acest gen de muzica este putin cunoscut, el exista. Nu neaparat ca productii, ci ca evenimente, organizandu-se cateva festivaluri pe an. Desigur, exista si o comunitate care se ingrijeste de acest aspect si care are grija ca totul sa ramana cat mai pur cu putinta. In primvara, daca se va respecta traditia, va avea loc un festival ce va tine 3 zile, la Giurgiu. Va tin la curent!

Vio