askmen.ro  »  Going Out  »  Concerte  »  Frank Sinatra

Frank Sinatra

1/17597
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Frank Sinatra a fost, indiscutabil, cel mai popular cantaret al secolului 20. Singurii sai rivali cu adevarat au fost: Bing Crosby, Elvis Presley si Beatles.
Francis Albert Sinatra s-a nascut pe 12 decembrie 1915, in Hoboken, New Jersey. A fost singur la parinti. A absolvit liceul Demarest din orasul natal. Pasionat de sport, la 18 ani lucra ca reporter pe stiri sportive. In ceea ce priveste aptitudinile muzicale, la Frank e vorba doar de har pentru ca nu a luat niciodata lectii de canto si nici nu a citit vreodata un portativ.
In 1938 Frank isi face debutul in lumea muzicii, cantand prin diferite cluburi si sustinand diferite recitaluri pentru 4 posturi locale de radio din Hoboken. In iunie 1939 Sinatra incheie un contract in urma caruia pentru sase luni avea sa fie vocalul noii trupe a lui Harry James.
In luna decembrie a aceluiasi an, Frank incepe o calaborare cu trombonistul Tommy Dorsey pe care o va mentine pana in 1942. In februarie 1939 Frank se casatoreste cu iubita lui din copilarie, Nancy Barbato.In 1945 `The House I Live In` ii aduce lui Frank Premiul Academiei. Sinatra a fost asociat cu Mafia pentru prima data in februarie, 1947. In 1949 e acuzat de presa ca ar fi avut legaturi si cu comunismul. 1949 a fost anul de maxima prabusire a cantaretului: este concediat de la postul de radio la care lucra, iar numarul concertelor pe care le sustine in New York scade vertiginos. Se desparte de sotia lui.. In 1950, MGM reziliaza contractul pe care il aveau si chiar si impresarul il lasa balta. Se imbolnaveste, ramane falit si e nevoit sa imprumute bani de la Ava Gardner, cea care ii fusese amanta.
La scurt timp, Frank primeste un rol in ` From here to Eternity`, interpretare care ii aduce Premiul Academiei. In cateva luni se pune pe picioare, primeste roluri in mai multe filme si semneaza un contract cu Capitol Records. Inregsitreaza trei noi albume: `Guys and Dolls`, `The Tender Trap` si `The Man With The Golden Arm` care se vand in milioane de exemplare. In timp ce pe plan profesional ii merge foarte bine, pe plan personal e din ce in ce mai rau. Dupa ce s-a despartit de Ava, a avut doua relatii stabile cu Lauren Bacall si Juliet Prowse. Dar se pare ca incepea sa prefere statutul de barbat singur. Cu toate acestea, in 1966 se casatoreste cu Mia Farrow. El avea 51 de ani, iar ea 21.
In 1967, dupa doar 16 luni casnicia ia sfarsit. Pe 23 martie 1971, Frank isi anunta retragerea din viata profesionala. Insa, pe 30 aprilie 1973 se intoarce in studio pentru a inregistra ` Ol` Blue Eyes Is Back`. In 1976 se casatoreste cu Barbara Marx. Patru ani mai tarziu scoate pe piata `Trilogy` ce avea sa fie considerata cea mai buna lucrare din ultimii 15 ani. Tot in 1980 Frank intra in Cartea Recordurilor pentru spectacolul cu cel mai numeros public (175000 de oameni) de pana atunci.
De-a lungul vietii sale, cantaretul a primit foarte multe premii printre care: 21 de discuri de aur , discuri de platina si multi-platina, premii speciale din partea Uniunii Americane a Compozitorilor si noua Grammy.
Francis Albert Sinatra moare pe 14 mai 1998 din cauza unui atac de cord.

Viorica