Daft Punk, robotii electronici
5/5370
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Deseori considerati Kraftwerk ai anilor '90, duo-ul francez Daft Punk, format din Guy-Manuel de Homem Christo si Thomas Bangalter a adus un aspect nou sunetului electro. Baietii se cunosc din liceu cand, influentati de Beach Boys au inregistrat un single intitulat Darling, care a aparut in scurt timp pe o compilatie a label-ului Stereolab. Criticile dure au numit piesa "a bunch of daft punk", dar asta nu i-a dezamagit, ci le-a dat ocazia sa-si aleaga numele potrivit pentru urmatorul proiect.

Homework
Primul album, "Homework", a fost privit ca o sinteza perfecta intre techno, house, acid house si electro, iar piese ca "Da Funk" si "Around The World" au contribuit la numirea albumului drept cel mai bun al anilor '90, la categoria dance. Toti ne amintim videoclipul piesei "Around The World" cu roboti si dansatoare care se plimbau pe scari in forma de cerc. Un clip plin de culoare, electro, care te prinde de fiecare data cand butonezi canalele.

Discovery
"Discovery", album mult mai comercial, a dezamagit fanii prin groove-ul de hard house ajustat cu sunete synth-pop retro, dar s-a vandut cel putin la fel de bine ca Homework. Fara nici un dubiu, "One More Time" (alaturi de Romanthony) a fost un hit, desi cam disco pentru stilul baietilor de la inceput de cariera. "Digital Love" si "Harder, Better, Faster, Stronger" sunt catalogate drept piese dance clasice ale anilor '90.

Vin robotii!
Daft Punk sunt de remarcat si pentru imaginea pe care au adoptat-o. Exista foarte putine poze cu ei pentru ca ,la toate pictorialele, aparitiile si interviurile, au fost imbracati in roboti si au avut vocile modificate pe sintetizator. "Joaca de-a robotii, cu mastile, face totul sa para funny. Pozele pot fi plictisitoare".

"Suntem Daft Punk si nu trebuie sa ne aratam fetele pentru a ajunge pe copertile unor reviste sau a vinde mii de albume. Pentru ca suntem tineri. Pentru ca suntem sexy. Pentru ca ne amintim de Juan Atkins si Frankie Knuckles si toate numele mari dinaintea noastra care nu avut parte de respect, de bani sau coperti. Si ei, ca si noi, reprezinta persoane obisnuite care au produs piese-bomba, care au lansat o cultura in care a contat impactul pieselor pe scena si nu imaginea artistului", i-a declarat Guy lui Matthew Collin de la Mix Mag.

Repetitie si simplitate
Dupa o pauza de trei ani, Daft Punk scoate superficial pe piata cel de-al cincilea album, "Human After All", lucrat in doar sase saptamani. Au folosit o gama minimalista de tonuri si sunete cu care s-au jucat, dar au cucerit piata. Toate piesele sunt lucrate pe doua teme, care ajung obsesant de repetitive. Lasa chiar impresia ca au dat copy-paste unor motive si au copiat in totalitate linia melodica. "Repetitie" si "simplitate" sunt cuvintele care ar descrie perfect ultima lor lucrare. Unica piesa care s-a bucurat de succes a fost "Television Rules the Nation", tocmai pentru sunetul robotic.

Desi greu de acceptat pentru fanii Daft Punk ca idolii lor sunt la capatul puterilor si al originalitatii, asta nu inseamna ca productiile nu mai au priza la public. Din contra, muzica lor este accesibila unui alt target, mult mai MTV-ist, pentru ca se indreapta catre comercial cu pasi repezi.

Adiacent
Thomas Bangalter a produs multe alte piese de succes, cum ar fi "Music Sounds Better With You", alaturi de Alan Braxe si Benjamin Diamond sub numele Stardust. Un alt success al lui Thomas a fost productia cu DJ Falcon "So Much Love To Give", care a ajuns si in cluburile noastre in 2004.
Guy-Manuel de Homem-Christo se ocupa inca de propriul lui label, Crydamoure.
Discografie:



1997 - Homework
2001 - Discovery
2001 - Alive 1997
2003 - Daft Club
2005 - Human After All
"Munca lui Thomas si a lui Guy-Manuel e apreciata pentru ca nu sunt doar creatori de techno si electro, ci au si acel aer disco pe care cu greu il poti imbina cu genurile mai sus mentionate", spune Laurent Garnier.

Interstella 5555
De combini muzica celor de la Daft Punk cu visual-urile semnate Leiji Matsumoto, obtii 65 de minute fantastice, adica DVD-ul Interstella 5555: The Story Of The Secret System. Lansat in 2003, a fost considerat un mare success, tocmai pentru ca se abate de la reguli. Personajele din film nu au dialoguri, dar coloana sonora si imaginile sunt cele care spun povestea. Adorabil si ridicol in acelasi timp, desenul animeaza povestea unei bande rock a anilor '70, dar din alt univers. Membrii trupei sunt rapiti de armata lui Earl de Darkwood, un manager, in pielea personajului rau. Earl ii aduce pe pamant, le spala creierele si ii transforma in staruri. Banda ajunge pe locul I mondial prin single-ul One More Time.

Loredana Bors, Clubbingmag